Op een tweebaansweg met bomen, lantarenpalen en verkeersborden wil je niet met een motorfiets onderuit glijden. Al die verticale obstakels veranderen in levensgevaarlijke messen zodra je ongecontroleerd over de grond schuift naast je motor. Gevolg: een tendentieuze kop over orgaandonoren die ongetwijfeld boze reacties gaat opleveren, maar die gewoon gebaseerd is op de benaming van motorrijders in ziekenhuizen.
Het budget van €50 miljoen, dat het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft klaarstaan voor de aanpassingen, gaat vooral naar het plaatsen van geleiderails en het weghalen van obstakels. Dat laatste is eigenlijk een beetje een pijnlijk punt, want dat betekent bomen omhakken.
Voor motorrijdersclub KNMV betekenen de verbeteringen dat het tijd is voor feest. De vereniging meldt dat "Relatief veel ongelukken met motorrijders gebeuren op N-wegen. Bijna de helft van de motorfietsslachtoffers valt bij ongevallen op dit soort wegen buiten de bebouwde kom." Als er geleiderails (beter bekend als vangrails) worden bijgeplaats, dan is het wel handig om die meteen van een bescherming aan de onderkant te voorzien. Zitten die lagere vangstukken er niet, dan is de vangrail voor een automobilist effectief, maar voor een motorrijder te vergelijken met een rasp.
De KNMV vindt daarom dat lantaarnpalen in de binnenbocht moeten staan en hoopt zelfs op grindbakken in de buitenbocht. Ja, laten we meteen een circuit van de wegen maken, zodat de motoren nog wat harder door de bocht kunnen.
Wat de overheid precies gaat doen met de miljoenen is niet bekend, maar het zal vast niet meteen betekenen dat alle problemen verholpen worden. Er moeten immers ook nog wat interimmanagers en consultants een paar rapporten schrijven.