RIJTEST: BMW 430i Cabriolet, want wij hebben het ook warm

Het is te warm om iets te doen de laatste weken, reden om een dakloze auto te testen. De keus viel op de BMW 430i Cabriolet, want die heeft geen stoffen tentje maar een klapdak. We reden zo hard mogelijk om koel te waaien.

Om met het laatste te beginnen: ja, dakloos rijden is geweldig, maar het kan niet heel lang met deze zonnige toestanden. We hebben een test met open dak echt moeten afbreken omdat we in rozijnen veranderden in de BMW 430i Cabriolet. Uiteraard is dat niet de schuld van BMW, maar van de zon (stelletje klimaathaters!). Gelukkig klapt het stalen dak met een ingenieuze constructie razendsnel in 20 seconden over je heen en daarna kan de airco weer op standje maximaal. Verkoeling, heerlijk.

De persauto's van BMW zijn altijd voorzien van de overtreffende trap van 'alles dat op de optielijst staat aanvinken' en deze Cabrio is daar weer geen uitzondering op. De auto heeft waarschijnlijk alle M-extra's meegekregen en ziet er daarom niet meer uit als een auto met een 'ordinaire' viercilinder in het vooronder. M-velgen met extreem lage banden, M-remmen met mooie blauwe klauwen, een M-stuurtje en zelfs de gordels zijn voorzien van het rood-blauw-blauw van BMW M GmbH.

De buitenkant van de auto is uitgevoerd in zwart (Saphirschwarz metallic), terwijl het leer een rode kleur (Dakota Korallrot/accent Schwarz) heeft meegekregen. De combinatie die in China staat voor geluk en voorspoed en die het hier ook gewoon erg lekker doet op deze auto. Wat het ook erg goed doet in de auto zijn de stoelen. Zoals altijd zitten de BMW-sportstoelen heerlijk en zijn ze naar hartelust in te stellen en te vormen. Handig, want als extra lang persoon is lekker zitten in een auto niet altijd vanzelfsprekend. 

We blijven echter twijfels hebben bij elektrisch verstelbare stoelen: de motortjes wegen best veel, en hoe vaak moet je je stoel nou opnieuw afstellen? Daarnaast kunnen elektrisch verstelbare stoelen meestal niet ver genoeg omlaag, en dat levert een probleem op waar we later nog op terugkomen.

Achterin deze BMW moet je overigens niet zijn. De beenruimte daar is sowieso niet geweldig, maar in het geval van de cabrio zit er ook het uitklapbare windscherm geïnstalleerd. Hierdoor is de bank meteen volledig onbruikbaar. Iets wat in mindere mate ook geldt voor de achterbak. Nu hoef je met een cabrio met klapdak sowieso al niet te rekenen op veel ruimte achterin, maar deze BMW heeft één of andere constructie waardoor we er niet eens een kratje bier in konden krijgen. Het is de klep die ervoor zorgt dat je bagage niet tegen het dak aan komt.

Maar goed, eenmaal geïnstalleerd achter het stuur kan het rijden beginnen. Bij de eerste bocht naar rechts valt gelijk iets op: de binnenspiegel hangt onmogelijk laag. Hij komt zo'n beetje halverwege de voorruit uit en we hebben geen idee waarom dit zo is. Het belemmert daarmee een flink stuk van het zicht, waardoor we constant zaten te wiebelen om om de spiegel heen te kunnen kijken. De elektrische stoelverstelmotoren die ervoor zorgen dat je niet nog wat verder omlaag kunt met de zitting, helpen dan ook niet.

Waar we wel van onder de indruk zijn, is het rijgedrag van de Bimmer. Zeker in de twee sportstanden is het heerlijk rijden in de 430i. Het sportonderstel geeft samen met het stuur een goed gevoel van wat er onder de auto gebeurt, waardoor je vrij veel 'zicht' krijgt in het kunnen van de auto. Hij ligt wel ietsjes zwaar op de weg, maar dat heb je met een cabrio, die zijn altijd zwaarder dan je denkt. In dit geval exact 100 kilogram meer dan de Coupé.

De tweeliter benzinebrommer met vier cilinders is dankzij zijn dubbele turbo's toch nog goed voor een fijne 252 pk. Maar echt indrukwekkend presteren doet hij dan weer niet. Natuurlijk heeft dat ook te maken met het hoge gewicht van de auto, maar ook motorgeluid overtuigt niet helemaal. Ja, de sportuitlaat klinkt goed, maar het geheel haalt het toch niet bij zes of nog meer cilinders. We sprinten in 6,4 seconden naar de honderd, maar probeerden de topsnelheid van 250 kilometer per uur niet uit (dat is niet handig op de dijk in Volendam). Over het IJsselmeerdorp gesproken: de aldaar aanwezige toeristen waren onder de indruk van de BMW. Ook wij zouden zonder morren doorrijden met de auto, maar ons salaris laat het niet toe. Deze vier krijg je vanaf €66.102 mee bij BMW, maar het door ons gereden exemplaar had flink wat extra's waardoor hij 33 procent duurder is geworden: €88.410,17

Conclusie: voor topless rijden is het te warm, dak dicht en airco aan. Deze cabrio heeft het allebei in zich dakzij het stalen dak.