Lewis Hamilton pakt pole, Max Verstappen p7 in kwalificatie Hongarije

Lewis Hamilton heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Hongarije. In de regenachtige kwalificatie wist Verstappen zich teleurstellend op P7 te zetten. Ricciardo werd slachtoffer van de regen en ongelukkige timing en kwam niet verder dan P13. 

Door een regenbui vlak voor de kwalificatie was het nat aan het begin van de kwalificatie. Het hele veld gaat dan ook direct naar buiten. Er kan nog wat regen aankomen volgens Mercedes, dus de openingsronde in Q1 is cruciaal volgens hen.

Bottas opent dan ook de dans met een 1:27,245. Deze tijd gaat nog wel een aantal keer verbeterd worden, want de baan zal opdrogen. Kimi Raikkonen is na de eerste run de snelste met 1:25.988. Max Verstappen zet slechts de zesde tijd neer, achter Nico Hulkenberg. Hij verbetert zich later nog en gaat naar de tweede tijd.

Het blijkt niet nat genoeg voor intermediates, want veel coureurs klagen over extreme slijtage van hun intermediates. Sebastian Vettel is de eerste die slicks onder zijn auto wil, maar Ferrari laat hem weten dat er binnen twee minuten regen valt.

Carlos Sainz, Brendon Hartley en Kevin Magnussen wagen het er toch op en gaan naar ultrasofts. De vraag is of het onweer hun rondje gaat verpesten. Sainz laat zien dat het kan, want de Spanjaard pakt de eerste tijd. Magnussen duikt daar nog onder, dus de conclusie is dat inters niet meer werken. 

Op het moment dat ook alle toppers geswitcht zijn naar slicks, gaat het weer regenen. Iedereen zet een tijd op ultrasofts neer, maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn. Vettel en Ricciardo staan dichtbij de streep met drie minuten te gaan. Beide coureurs verbeteren zich nog en gaan gewoon door naar Q2. 

De afvallers zijn dan ook niet de grote namen, maar Leclerc is wel een unieke naam. De Monegask weet zich niet beter dan P17 te kwalificeren. Het noodleidende Force India heeft een moeilijk weekend naast de baan, maar op de baan is het met P18 en P19 niet goed. 

OUT: VAN/LEC/OCO/PER/SIR

Met wisselende weersomstandigheden begint ook het tweede deel van de kwalficatie. Vettel gaat als eerste naar buiten op intermediates, terwijl de rest van het veld volgt met slicks. Het regent echter al, dus iedereen op slicks gooit de eerste minuten van Q2 weg. 

1:28,636 zou wel eens de tijd kunnen zijn waar niemand aan komt. Vettel heeft deze direct neergezet en de regen lijkt door te zetten. Verstappen gaat naar de derde tijd.

Lance Stroll is de eerste met grote problemen. Zijn Williams geraakt van de baan en daarbij verliest de Canadees zijn voorvleugel. Ook Raikkonen spint, maar hierbij breekt niets af.

In de wetenschap dat de baan niet sneller wordt is Ricciardo de pineut. De Australiër heeft de dertiende tijd neergezet en daarmee mag hij niet meedoen in Q3. De Red Bull-coureur moet drie seconden goed maken op Romain Grosjean, die tiende staat. 

Dat blijkt een moeilijke taak, want ook op full wets krijgt Ricciardo het niet voor elkaar. De teamgenoot van Max Verstappen valt af in het tweede deel van de kwalificatie. 

Out: ALO/HUL/RIC/ERI/STR

Door de regen is ook onduidelijk wie er morgen vanaf pole position mag starten. Normaal kun je invullen dat Ferrari of Mercedes de snelste tijd wel gaat noteren, maar nu heeft Verstappen een kans. 

De full wets zijn uit de kast gehaald voor het laatste deel van de kwalificatie. Verstappen is de eerste die met de blauwe banden de baan op komt. Vrij zicht voor de Nederlander.

Brendon Hartley, die blij zal zijn met deze top tien klassering, krijgt aan het begin van Q3 te horen dat het ‘slightly worse’. Meer regen, meer spektakel. 

Na de eerste ronde is het Lewis Hamilton die met 1:37,564 de snelste is van het hele veld. Bottas staat tweede, Raikkonen derde en Verstappen vierde. Sainz heeft Vettel te pakken voor P5. 

Hamilton verbetert zijn tijd naar 1;36,648 en is een seconde sneller dan de rest van het veld. De baan lijkt op te drogen, al is het nog altijd erg nat. 

Halverwege Q3 staat Verstappen zevende, achter Sainz (5) en Gasly (6). Raikkonen heeft de eerste tijd laten noteren met een 1;36,186. 

Het hele veld heeft een nieuwe set banden opgehaald in de pitstraat en gaat op zoek naar een verbetering. Sainz noteert een mooie derde tijd als resultaat van het nieuwe rubber.

Vettel is op de vlag langzamer dan Raikkonen. Bottas gaat naar pole position, maar Hamilton is ook snel onderweg. De Brit pakt pole position met 1;35,658. Verstappen stelt enigszins teleur met een zevende startpositie. Voor hem staan Sainz (5) en Gasly (6).