De spanning was in Hongarije helaas ver te zoeken. Waar gisteren alle draaiboeken overboord konden vanwege de regen, konden we vandaag in alle rust aan onze Formule 1-bingo werken. Wat mochten we afstrepen? Een zege voor Hamilton, tactisch geklungel bij Ferrari, mechanische problemen voor Red Bull en Lance Stroll die de koplopers in de weg reed. That's it.
Laten we beginnen met de zege van Hamilton en het tactische geklungel van Ferrari. De Mercedes-rijders kwamen foutloos uit de startblokken en hielden de leiding vast, voor Sebastian Vettel, die teamgenoot Kimi Raikkonen te grazen nam in de derde bocht. Raikkonen werd na veertiende ronden als eerste naar binnen geroepen voor verse softs en daarmee wisten we eigenlijk wel zeker dat hij nog een tweede stop zou moeten maken.
Bottas volgde een ronde later en wisselde eveneens naar de zachte band, waarmee hij veilig voor Raikkonen terug op de baan kwam. Hamilton en Vettel bleven een stuk langer op de baan. De Brit kwam in ronde 25 binnen voor de wissel naar softs en gaf Vettel daarmee de ruimte voor een overcut. De Duitser had na de pitstop van Hamilton een gat van 12 seconden, maar waar hij weg had moeten rijden, kwam de WK-leider alleen maar dichterbij.
Ferrari kreeg vervolgens de kolder in de kop en begon in ronde 38 met een tweede stop voor Raikkonen. Die reed slechts 24 rondjes op zijn eerste set softs en kreeg ook nu de zachte compound mee. In de ronde daarna maakte ook Vettel zijn pitstop, maar daar koos de Italiaanse renstal voor de ultrasoft. Die wissel verliep alles behalve foutloos, waardoor Vettel achter Bottas terug kwam.
De Mercedes-coureur bewees Hamilton een grote dienst, want zelfs op zijn oudere, zachte band hield hij Vettel lang achter zich. In de slotfase liet Raikkonen zien dat Ferrari wel degelijk de snelheid had, want hij reed het gat helemaal dicht en sloot aan achter Vettel. De Duitser hield de druk er vol op bij Bottas, maar leek pas op de plaats te moeten maken. Genoegen nemen met P3, dat deed Sebastian echter niet.
De banden van Bottas werden met de ronde slechter en dus kon een aanval van Vettel niet uitblijven. In ronde 65 was het zover: de Ferrari-rijder zette 'm ernaast in bocht 1 en pakte zo alsnog de tweede plaats. Bottas wilde in bocht 3 terugkruisen, maar verkeek zich op Vettel en reed zijn voorvleugel stuk op het achterwiel van de Italiaanse bolide.
Raikkonen was er als de kippen bij om mee te gaan met Vettel en schoof zo door naar P3. Bottas kreeg het in de slotfase nog knap lastig, omdat hij met zijn kapotte voorvleugel veel tijd verloor. Dat zag ook Daniel Ricciardo, die in de openingsfase naar P5 reed en in niemandsland op die positie leek te eindigen.
Drie ronden voor het vallen van de vlag leek Ricciardo voorbij te gaan aan Bottas, ware het niet dat de Fin zich verremde in bocht 1 en zo tegen de Australiër botste. Ricciardo kon door, reed het gat met Bottas opnieuw dicht en ging er nu wel safe voorbij in diezelfde eerste bocht. De aanvaring met Bottas deed hem dus niet al teveel pijn, maar de Mercedes-coureur zal zich toch eens achter de oren moeten krabben na die dramatische afsluiting.
Pierre Gasly reed een ijzersterke race en liet zien waartoe Toro Rosso in staat is op een circuit waar topsnelheid niet per definitie doorslaggevend is. Hij kwam als zesde over de streep en bleef binnen een ronde van racewinnaar Hamilton. Niets op aan te merken dus. Kevin Magnussen reed ook een puike wedstrijd en kwam als zevende aan de finish.
Fernando Alonso pakte ook weer eens punten voor McLaren door als achtste te finishen. McLaren wachtte erg lang met zijn eerste pitstop en dat bleek doorslaggevend, omdat hij zo min of meer uit het verkeer bleef. Carlos Sainz stopte bijvoorbeeld eerder en verloor hierdoor een plek aan zijn landgenoot. Hij finishte als negende, voor Romain Grosjean.
Max Verstappen haalde de finish in Hongarije niet. De Nederlander kwam perfect weg bij de start en had Pierre Gasly en Carlos Sainz al in de eerste bocht te pakken. Aan een aanval op de top 4 kwam hij niet meer toe, want al na zes ronden nokte de Renault-motor ermee. Max ventileerde met een aantal vierletterige scheldwoorden (vul die zelf maar in) zijn mening over de V6 van de Fransozen en was er duidelijk helemaal klaar mee.
Onze landgenoot vroeg het team zelfs of hij niet door mocht rijden tot het blok daadwerkelijk in de fik vloog, maar zette zijn Red Bull RB14 uiteindelijk toch maar aan de kant. Of de uitvalbeurten iets met elkaar te maken hebben weten we op het moment van schrijven niet, maar twintig ronden voor het vallen van de vlag viel ook Stoffel Vandoorne stil. Kortom: geen al te beste score voor de klantenteams van Renault.