Brabus discrimineert niet en geeft compacte SUV's 600 pk

Meestal verzint Brabus een aardige naam voor de auto's die ze onder handen hebben genomen, maar bij de GLC 63 was de inspiratie blijkbaar op: Brabus 600 Compact SUV. Gelukkig hebben ze wel 600 pk in de PC Hoofttractor gestopt. En veel koolstofvezel.

De Mercedes GLC is een auto waar je van moet houden. Gelukkig verandert AMG hem dankzij een '63' vierliter V8 in een redelijk bruut monster, maar het blijft een rare grote familiebak. Brabus geeft hem nu nog wat extra vermogen en dankzij veel koolstofvezel-onderdelen een sinistere look. Ze houden echter niet op bij alleen uiterlijk vertoon: waar AMG ophoudt, gaan de veredelaars uit Bottrop verder

Iedereen met genoeg poen kan zijn GLC 63 S 4Matic+ in zowel de Coupé- als de Allrounder-vorm bij Brabus afleveren voor wat aftermarket-lol. Na de beurt komt er 600 pk uit de V8, dankzij de Brabus PowerXtra B40 600. Gevolg van de power upgrade is dat de auto sneller kan (goh). Nul naar honderd doet het compacte flatgebouw nu in 3,6 seconden, terwijl de naald van de digitale snelheidsmeter pas bij 300 kilometer per uur ophoudt met naar rechts draaien. Dat komt overigens door een elektronische limitering bij driehonderd. 

De hele krachtverbetering is te danken aan een plug-and-play module die Brabus erbij steekt. Verder wordt er niets aan de motor geknutseld. De automaat reageert ook op de nieuwe computer en schakelt automatisch door zijn standaard negen versnellingen. Wie de gewone flippers aan het stuur van de AMG maar niets vindt, kan aan Brabus vragen om de sportievere aluminium RACE-flippers te monteren.

Een tuningbeurt zonder nieuwe uitlaat, zou geen echte beurt zijn. Brabus rukt de standaardpijpen onder de wagen vandaan en vervangt ze door een roestvrijstalen set die de tegendruk reduceert, maar die wel kleppen heeft om het geluid een beetje draaglijk te houden voor de omgeving. De vier eindpijpen zijn gemaakt van titanium dat gedeeltelijk in koolstofvezel is gehuld. Brabus geeft toe dat de verdere carbon-omhulsels van de uitlaten in de bumper vooral visuele toevoegingen zijn. Er zijn echter ook stukken van het high-tech-materiaal die wel degelijk aerodynamisch werken op de SUV.

Om het geheel af te maken hebben de smeden een aantal verschillende maten wielen van lichtmetaal gemaakt. Er is keuze uit diameters van 19 tot 21 inch. Achter die wielen heeft Brabus ook een elektronische aanpassing gedaan aan het Airmatic-onderstel van Mercedes. De auto staat daardoor 30 millimeter dichter op de grond, wat hem volgens de tuners een meer opwindend uiterlijk geeft. Het werkt ook positief voor het weggedrag, maar het maakt de auto tegelijkertijd nog wat nuttelozer als het asfalt ophoudt.