U zoekt een Land Rover Discovery? Dit staat er te koop

Naast de legendarische Defender en de Range Rover bouwt Land Rover ook al heel wat jaar de Discovery. De ietwat hoekige gebruikersauto heeft inmiddels ook een grote following. Reden om te kijken wat er zoal aan Disco's te koop staat.

In 1989 kwam Land Rover met de Discovery op de proppen, het was een poging om de techniek die voor Range Rover was ontwikkeld beter te gelde te maken. De Japanners overspoelden de markt immers met hun onverwoestbare 4x4's die veel goedkoper waren dan de opper-SUV uit Groot-Brittannië. Inmiddels zijn we aan de vijfde generatie van de Disco bezig, maar wij beperken onze zoektocht op Gaspedaal.nl tot de eerste twee versies, omdat de rest nog geen Youngtimer is.

Wie gaat voor de benzine V8 (ja hehe) krijgt een onverwoestbaar motorblok mee, dat desondanks toch steeds kapotgaat. Het is immers Engels, en dus werkt de elektronica niet mee. De luchtvering is nog zoiets dat steeds stuk is. De geavanceerde bollen en pompen werken met te goedkope sensors waardoor het systeem steeds uitvalt; als een onderdeel faalt kun je ervan uitgaan dat de rest er ook mee stopt.

Je moet het geluk hebben dat je een exemplaar vindt dat 's ochtens voor een uur of één gebouwd is. Daarna hebben de werknemers waarschijnlijk een fles Pimm's of een paar pints op en is de bouwkwaliteit nog maar matig. Tot zo ver de achtergrond, dit zijn de leuke youngtimers die we vonden op Gaspedaal.nl.

Van het rijtje Disco's met een V8 in het vooronder is dit de goedkoopste. De wagen uit 2003 reed zo'n drie ton en gaat nu geen kant op, want de motor loopt niet. Daarnaast is de APK verlopen. Tja. Gelukkig biedt de verkoper een oplossing: voor €5.090 krijgt u de LaRo werkend en met APK mee. Dan is het echter niet meer de goedkoopste.

Om toch even het benzinethema uit te werken stappen we meteen in de duurste versie met een V8. Deze terreinwagen uit 2000 reed 237.356 km en komt met NAP. Uiteraard heeft deze versie zo'n beetje alle extra's bij zich die in 2000 nog bijzonder waren, zoals centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en een CD-wisselaar. Met de 93 liter grote tank denk je het lang vol te houden, maar in de stad betekent het toch iedere 400 kilometer bijvullen, de V8 is dorstig. Voor €7.950 ben je de beste vriend van je lokale tankstation.

Wie geen vrienden heeft en gewoon een lastezel nodig heeft voor niet teveel geld, kan deze Discovery overwegen. De auto uit 1997 staat op grijs kenteken en reed 277.961 km (NAP). Hij ziet er niet mooi uit, maar de verkoper beweert dat hij technisch in orde is. Mja, het is niet wat wij zoeken, maar misschien heeft u er wat aan. Voor €1.399 heb je deze 2,5 liter dieselaar voor de deur.

Heeft u geen vrienden, maar wilt u toch een redelijk mooie Disco hebben, dan is deze 2.5 TD 5 S Commercial misschien wat voor u. Op de klok staat de laagste kilometerstand van alle Discovery's die momenteel in Nederland aangeboden worden. Helaas zit er geen nationale autopas bij, dus het is even een kwestie van de verkoper diep in zijn ogen kijken. Het moet wel gezegd worden, deze groene auto met 2,5 liter turbodiesel en handbak ziet er schitterend uit voor een vijftien jaar oude auto. Kost ook wat, voor €12.500 ploegt u ermee door de blubber.

Er zijn heel wat Discovery's te vinden met een paar ton op de klok, maar we vonden het na twee bedrijfswagens welletjes met de achterbankloze auto's. Deze 2.5 TD5 SE uit 2002 reed 353.937 km, wat ook genoeg is om als hoog te boek te staan in de kilometertellerlijst. Het betreft wel een mooi exemplaar met lichtgroene lak en zwarte velgen. Tasty. Het is desondanks jammer dat er een diesel voorin ligt, wat hem toch wel erg duur maakt in de wegenbelasting. De automaat en de derde zitrij kunnen daarentegen wel weer argumenten zijn om met €5.999 naar Eindhoven af te reizen om deze wagen te kopen.

De jongste Disco die nu te koop staat heeft een 2.5 liter TD5 in het vooronder liggen die gekoppeld is aan een automatische versnellingsbak. De auto reed 278.702 km en heeft een stemmig zwartleren interieur, maar het gaat in dit geval om de buitenkant: blauwe Disco's zie je niet vaak. Het betreft een speciale versie, waardoor vrijwel alle opties in de auto aanwezig zijn. Helaas geldt dat niet voor de V8 benzinemotor, het blijft de arbeidsdiesel voor de harde werker. Met €8.950 op zak kunt u aan de onderhandelingen beginnen.