FIA verkort WEC-races, want publiek vindt endurance te lang

Waar de FIA bij de Formule 1 te boek staat als een starre club, hebben ze bij het World Endurance Championship een luisterend oor voor de klant. Sommige WEC-races in seizoen 2019-2020 worden ingekort omdat ze te lang duurden.

Cricketmatches konden vroeger een heel weekend duren en dus haakte het publiek massaal af bij het onbegrijpelijke ballengooien-en-stukjes-rennen-spel. Zoiets maakt de FIA nu ook mee in het World Endurance Championship. Op Le Mans na, kijkt er eigenlijk geen hond meer naar, terwijl er toch nog zevenraces (dit jaar zelfs negen) in het seizoen zitten.

Na de vierentwintig uur van Le Mans begint het eigenlijk WEC-seizoen pas dit weekend echt. Dit jaar is raar, omdat het begint en eindigt op Le Mans, maar vanaf volgend jaar is Le Mans het hoogtepunt van het seizoen en het einde van het kampioenschap. Volgend jaar begint het festijn met de vier uur van Silverstone (dit jaar zijn het er nog zes). Ook de derde race, die in Shanghai, wordt van zes naar vier uur teruggebracht. Blijkbaar kunnen de fans in Engeland en China niet zo lang uit de buurt van een stopcontact blijven om hun smartphones op te laden.

Dit jaar zijn Brazilië en Bahrein niet op de kalender te vinden (waarschijnlijk door de dubbele stop in België en de dubbele stop in Frankrijk), maar die twee races keren volgend seizoen wel weer terug.

De veranderingen zijn het gevolg van een aantal enquetes onder de fans. Gérard Neveu van de WEC verduidelijkt: "Our fans spoke, we listened and have reacted. Naturally we have had a period of consultation with our partners and competitors, and we believe that this new calendar will meet their expectations and requirements as well as please the fans who are so important to us all."

Blijkbaar is iedereen dus blij met de vernieuwde races en er zijn vast genoeg klasses te vinden die in het randprogramma van de verkorte evenementen willen rijden. Een interessant bijverschijnsel van deze kalender is dat we nu (met wat slagen om de arm) in ieder geval kunnen zien in welke weekends in 2019 de Formule 1 niet gaat rijden. De twee klasses streven er immers naar om elkaar minder in de weg te zitten en vaker dubbeloptredens, als dat van Fernando Alonso dit jaar, te gaan faciliteren.

RaceDatumCircuitLengte
11 september 2019SilverstoneVier uur
213 oktober 2019FujiZes uur
317 november 2019ShanghaiVier uur
414 december 2019BahreinAcht uur
51 februari 2020Sao PauloZes uur
6Onbekend (maart 2020)SebringAcht uur
73 mei 2020Spa-FrancorchampsZes uur
813-14 juni 2020Le Mans24 uur