Porsche bouwt splinternieuwe oude 911 Turbo

De 991-generatie 993 is alweer twintig jaar uit productie, maar er is nu een splinternieuw exemplaar van en dat wordt binnenkort geveild. Porsche Classic haalt daarmee Gunther Werks en Singer rechts in: deze auto is totaal nieuw, modern en oud tegelijk.

Waar Aston Martin en Jaguar allerlei smoezen verzinnen om meer geld te verdienen aan oude auto's geeft Porsche het gewoon weg. Deze 993 Turbo van Project Gold wordt eind oktober geveild in de Amerikaanse stad Atlanta. De opbrengst gaat naar de Ferry Porsche Foundation. Nee, dat is geen fonds om de familie Porsche te ondersteunen, het geld is bedoeld voor opleidingen voor kansarme jongeren.

De restaurateurs van Porsche Classic bouwden de auto speciaal ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de autofabriek. De Stuttgarters wilden laten zien dat ze zoveel onderdelen in huis hebben liggen dat ze nog steeds compleet nieuwe auto's kunnen afleveren. 

Deze 993 Turbo, met de inlaatkanalen van de Turbo S, is de allerbeste 911 van die generatie. Daar kan je echt geen speld tussen krijgen: alle onderdelen zijn splinternieuw, de gebruikte technieken zijn van nu en alles werd in anderhalf jaar in elkaar gezet. 

De zescilinder boxermotor is derhalve ook helemaal nieuw. De 3,6 liter wordt geholpen door een bi-turbo en levert uiteindelijk 450 pk. Natuurlijk zit er een handbak in deze ultra-Porsche de aandrijving gaat via alle vier de wielen. Porsche benadrukt dat de auto een keurig volgend chassisnummer heeft. Het is een getal verder dan het chassis van de laatste 993 Turbo die van de band rolde.

Uiterlijk heeft deze 911 een laklaag in de kleur Golden Yellow, wat meteen de projectnaam Gold verklaart. Het interieur van de auto is uitgevoerd in stemmig zwart, beide kleuren komen voor op het schild met het steigerende paard in het logo van Porsche. Mocht de gelukkige koper ermee de straat op willen, dan hebben we slecht nieuws: de 911 is alleen op het circuit (of een niet publiekelijk toegankelijk landgoed) te gebruiken.