Pole voor Lewis Hamilton in Spa, Max Verstappen start P7

De sensatie van de kwalificatie heet Racing Point Force India. Het 'nieuwe' team pakt P3 en P4. Lewis Hamilton rijdt morgen weg van Pole Position, gevolgd door Sebastian Vettel. Max Verstappen reed niet lang genoeg door en start vanaf de zevende plek.

Lewis Hamilton heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van België. Bij de eerste kwalificatie na de zomerstop was de Brit sneller dan Vettel. Max Verstappen kwalificeerde zich voor zijn ‘thuisrace’ als zevende. De gevreesde regen viel aan het einde van de kwalificatie en het herleefde Racing Point Force India start vanaf de tweede startrij met Esteban Ocon en Sergio Perez.

In het eerste deel van de kwalificatie komen Pierre Gasly en Romain Grosjean als eerste de baan op. De twee Fransmannen gaan in België andermaal op zoek naar een goed resultaat, na een goed laatste deel van de eerste seizoenshelft.

De eerste met een competitieve tijd is Lewis Hamilton. De leider in het wereldkampioenschap opent zijn kwalificatie met 1:43,543. Niet veel later komen beide Ferrari’s over de streep om deze tijd te verbeteren. Kimi Raikkonen is de snellere van de twee met 1:42,585. 

Als Max Verstappen de baan op komt hoort hij veel gejuich en applaus vanaf de oranje-tribune. De Nederlanders zijn ook dit jaar weer in groten getale op het circuit in Spa-Francorchamps te zien. Met 1.43,199 pakt de Nederlander niet alleen zijn teamgenoot Daniel Ricciardo, maar ook de beide Mercedessen. 

Met nog vijf minuten op de klok zien we Valtteri Bottas nog altijd als laatste zonder tijd. Bottas rijdt deze kwalificatie enigszins voor spek en bonen. De Fin heeft veel nieuwe motoronderdelen laten monteren en moet dat bekopen met een gridstraf. Hierdoor start hij achteraan. Daarin is hij niet alleen, want ook Nico Hulkenberg heeft een gridstraf vanwege nieuwe motoronderdelen. 

Beide Racing Point Force India’s halen het en gaan door naar Q2. Het team kan wel wat goed nieuws gebruiken, nadat het team met roze bolides lang onzeker was over deelname aan deze Grand Prix. 

De afvallers zijn de gebruikelijke. Beide Williamsen zijn ook na de zomer niet snel genoeg en McLaren lijkt het ook nog niet op orde te hebben. Sainz is de vreemde eend in de bijt, want de Renaultcoureur wordt op de valreep door Marcus Ericsson bij de afvallers geduwd. 

Out: SAI/ALO/SIR/STR/VAN

Aan het begin van het tweede deel van de kwalificatie pakken de donkere wolken zich samen boven het Belgische circuit. De vraag is of daar regen uit gaat vallen in het restant van de kwalificatie.

De topteams zijn scherp en komen direct naar buiten. Raikkonen is de eerste die op het circuit met magische bochten als Eau Rouge en Blanchimon een tijd gaat zetten. De ‘King of Spa’ won hier vier keer eerder in zijn carrière en lijkt de te kloppen man vandaag. Met 1:41,627 is hij bijna een seconde sneller dan zijn snelste tijd uit Q1. Hamilton en teamgenoot Vettel zijn langzamer dan de Fin. 

Max Verstappen heeft ook een tijd gezet. Met 1:42,554 staat hij op een voorlopig vierde plaats. De Nederlander blokkeerde bij het insturen van La Source en dus is er nog ruimte voor verbetering. Langzaamaan wordt duidelijk dat de regen pas in het laatste deel van de kwalificatie gaat vallen. Dat wordt dus een spannende strijd voor pole position. Toch zien we dat de fans poncho’s aantrekken, dus er vallen echt wat druppels. 

Met nog vijf minuten te gaan zien we Marcus Ericsson uitstappen. De Zweed staat op een dertiende plaats en vindt het wel mooi geweest. 

Aan het einde van de rit zien we Vettel als snelste met 1:41,501. Dat betekent dat de track record van de Porsche 919 EVO alweer teruggepakt is door de Formule 1. 

Beide Saubers eruit en ook de Toro Rosso’s halen het niet. Dat betekent dat Racing Point Force India twee auto’s in het derde deel van de kwalificatie hebben. 

Out: GAS/HAR/LEC/ERI/HUL

Bij het ingaan van Q3 zien we direct meer paraplu’s en poncho’s. De regen valt dus echt. Echter, het komt niet met bakken uit de hemel. Zoals gebruikelijk in een regenkwalificatie zien we iedereen achter elkaar staan om zo snel mogelijk een rondetijd neer te zetten.

De minirace die volgt is een mooie. Beide Mercedessen zijn Vettel de baas en mogen dus als eerste een tijd zetten. Bottas is de eerste die spint bij het uitkomen van Blanchimont. 

Max Verstappen roept dat het niet gaat werken op slicks, en gaat intermediates halen. Dat doen Hamilton, Vettel, Ricciardo en Grosjean ook. Red Bull kiest ervoor om een pitstop te maken, terwijl de rest de bolides naar binnen brengt. Alleen Esteban Ocon en Sergio Perez hebben gegokt en zijn doorgereden. 

Daniel Ricciardo is de eerste die een tijd gaat zetten op intermediates. Bij het ingaan van La Source is goed te zien hoe nat het is, want Ricciardo moet maar liefst drie keer corrigeren. Zijn tijd zal echter niet genoteerd worden, want de Australiër schiet rechtdoor in bocht 5. 

Max Verstappen is ondertussen begonnen aan zijn ronde en is sneller in de eerste sector dan Daniel Ricciardo. Met 2:02,849 is hij sneller dan zijn teamgenoot. Raikkonen komt er onderdoor en rijdt 2:02,671. Hamilton komt niet aan de tijd van de Nederlander en pakt de voorlopig derde startpositie.

Het zal per ronde harder gaan, want aan Raikkonen wordt verteld dat de heftigste regen al gevallen is. Het wordt dus minder nat en dat lijkt niet in het voordeel van Red Bull. 

Vettel gaat naar de virtuele pole position met 2:02,446 met nog drie minuten te gaan. Er is geen tijd voor een pitstop en dus moet iedereen het doen met dit setje intermediates. Dat is slecht nieuws voor Hamilton die van het asfalt geraakte en even wat gras meenam. Raikkonen, Verstappen en Ricciardo zijn klaar en hebben de pitstraat opgezocht. De twee Red Bulls konden niet lang genoeg doorrijden omdat er niet genoeg brandstof in de tanks zat.

Lewis Hamilton gaat er vandoor met pole position. De Brit pakt andermaal de eerste positie en krijgt zijn grootste concurrent naast hem op de tweede plek in de persoon van Vettel.

De vlag valt en we zien een wonder: Racing Point Force India gaat starten in de top drie. Esteban Ocon is de gelukkige vanaf de derde plek. Sergio Perez heeft de vierde tijd neergezet en dus is de tweede startrij gevuld met roze bolides. 

Raikkonen wordt nog geklopt door Grosjean en de Fin moet dus zesde starten. De vierde startrij is voor Red Bull, met Verstappen op de zevende startplek en Ricciardo als achtste.