Volgend jaar andere cameraposities op Formule 1-auto's vanwege halo

Die halo heeft nu zijn potentie als bescherming voor coureurs wel bewezen, maar voor degenen die TV zitten te kijken is het nog steeds een doorn in het oog. Volgend seizoen zijn de bankhangers daar vanaf, want de camera's op de F1-auto's worden verplaatst.

We kunnen zeuren wat we willen over de halo, maar dat ding gaat voorlopig nergens heen. Hij heeft immers al een paar keer bewezen dat hij wel degelijk nut heeft. Het grootste nadeel is dus niet meer voor de coureurs zelf, maar voor de couch potato's die mee willen genieten van hetgeen Max Verstappen voor zich ziet. Voor hen is het iets dat het halve scherm in beslag neemt. Zoals het de Formule 1 betaamt, hadden ze dit niet zien aankomen. Volgend jaar komen ze met een oplossing: de camera's op de bolides worden verplaatst.

De 'over the shoulder' camera, die nu vooral halo laat zien, wordt volgend jaar omhoog verplaatst. De camerahoek wordt dan zo ingesteld dat er zoveel mogelijk baan en zo min mogelijk halo in beeld is. De camera's in de spiegels van de auto's gaan naar de voorkant van de auto en worden gericht op de coureur. De rest van de camera's blijven op hun vertrouwde plek. 

De nieuwe cameraposities zijn uitvoerig en succesvol getest door Renault en alle teams zijn inmiddels akkoord gegaan met het verplaatsen van de camera's. Nu is het alleen nog wachten op de goedkeuring van de  Strategy Group, F1 Commission en FIA World Motor Sport Council. Dit is doorgaans alleen een formaliteit.