Ook Bugatti gaat cashen met rammend dure SUV

Geld verdienen met het bouwen van zeventig auto's per jaar is niet makkelijk, zeg maar onmogelijk. Zelfs als je ze voor een paar miljoen euro per stuk verkoopt. Daarom moet er uitgebreid worden, en wat is een veiligere melkkoe dan de SUV?

Stephan Winkelmann nam pas afgelopen januari het stuur over in de Elzasser automanufactuur van Bugatti, maar heeft niet eerst rustig rondgekeken. Zijn eerste daad was een commando aan de R&D-afdeling: maak een nóg duurdere versie van de Chiron. Acht maanden later werd de auto al gepresenteerd in de vorm van de zeer gelimiteerde Divo, die sneller door bochten kan dan de Chiron en €5 miljoen kost.

Winkelmann houdt van aanpakken. Nadat hij eerst Lamborghini van een gammele nichespeler ombouwde in een gelddrukpers, werd hij weggepromoveerd naar Audi Sport, niet geheel naar zijn eigen wens. Gelukkig kan hij bij Bugatti weer zijn oude liefde oppakken: succesmerken bouwen. "For me the brand is ready to do more than one model, but we will have to see if we can find [the investment], this is something we are still waiting for because the [Volkswagen] Group has significant investments in projects like autonomous driving and electric cars," aldus de CEO in een interview met CarAdvice

Als hij die centen weet los te peuteren gaat er een geheide succesauto komen. De kans dat dat een soort van Galibier gaat worden is echter klein: "We would look very different at every body style and also regional demand, see what is going up and what is going down, and also in terms of pricing. We would not put our money into something which is fading." Andere styling en regional demand zijn de signaalwoorden in bovenstaand citaat. Ze duiden eigenlijk direct op een Super SUV.  

Winkelmann gaat niet voor minder dan een kaskraker van epische proporties. We zijn nu al benieuwd hoe hij een zestiencilinder dieselmotor in het vooronder van een SUV gaat proppen. Met een omgepakte Audi, wat de Lamborghini Urus in feite is, kan Winkelmann bij Bugatti echt niet komen aanzetten.