De ironie: Chinese kranten geven Donald Trump lesje economie

Wie dacht dat peak irony de afgelopen maanden al was behaald in de wereld onder president Donald Trump heeft het mis. Vandaag legt een communistische staatscourant aan het hoofd van de kapitalistische wereld uit hoe economie werkt.

Donald Trump is woedend op de rest van de wereld. Allerlei mensen verdienen zo maar geld aan het werken met en voor Amerikaanse bedrijven. Dat kan natuurlijk niet zomaar en dus strooit de Commander in Chief de laatste maanden met tariffs en verscheurde handelsverdragen. Apple moet zijn telefoon in de VS gaan produceren en ook Ford zou er beter aan doen om al zijn auto's in het land der vrijen te bouwen.

Trump heeft het volgens de China Daily echter volledig bij het verkeerde eind. Een paar handelsbelemmeringen opwerpen zorgt er niet voor dat Ford ineens auto's  in de VS gaat bouwen. China is volgens de krant 's werelds grootste markt voor telefoontjes en auto's, het is economisch beter om daar de productie dan ook te vestigen.

De wereld heeft er al decennia lang baat bij dat er opkomende economiën zijn waar je productie naar kunt verplaatsen. De rijkdom wordt daardoor beter over de wereld verdeeld en daar heeft iedereen baat bij. 

De krant schrijft: "Now the Trump administration, by imposing hefty import tariffs, is seeking to reverse that process. But it has failed to appreciate that it cannot buck market forces. Even though they would be exempt from the high tariffs, by shifting their production back to the US, companies such as Ford and Apple would have to shoulder much higher production costs."

Ook een andere Chinese krant, Global Times, gooit zijn mening in de strijd:"It would be the White House's dream to expect that the U.S. is not only the world's technology and financial center, but also the world's factory that sells its products globally. If the U.S. doesn't want to wake up from this dream, then the outside world has to step in and rouse Washington."

De schreeuwende kleuter in het Witte Huis zal het waarschijnlijk niet meekrijgen, aangezien het erop lijkt dat hij niets leest. Dus wellicht dat zijn favoriete verslaggevers het even op televisie kunnen voorlezen.