Milieuvriendelijke auto's in Engeland krijgen groen kenteken

Bij ons staat een groen kenteken voor een handelaarsauto, maar in het Verenigd Koninkrijk moet het een andere betekenis krijgen. De auto waar de platen op zitten is extra goed voor de omgeving en krijgt daarom bonuspunten.

Het Britse ministerie van Transport en het parlement bereiden een wet voor die ervoor gaat zorgen dat voertuigen met een lage uitstoot of helemaal geen uitstoot andersgekleurde kentekenplaten krijgen. De Britten willen daarmee het voorbeeld van Canada, Noorwegen en China volgen. Enerzijds is het bedoeld om duidelijk te maken welke auto's allemaal goed bezig zijn, maar het heeft ook een ander doel.

Op termijn willen de Britten speciale rijstroken maken waar alleen maar schone auto's mogen rijden. Dus als alle dinosaurusverbranders op een rijtje in de file staan is er een vrije rijstrook waar de groene auto's voorbij kunnen zoeven.

De Britten maken zich nu echter vooral zorgen over het design van de kentekenplaten. Pas daarna gaan ze denken over de incentives die de bezitters van groen geplate auto's gaan krijgen.