"Een gemiste kans," noemt Herman Vaanholt het. De ondernemer die in de jaren negentig een fortuin verdiende met call centers en sindsdien als consultant door het leven gaat is autosportliefhebber in hart en ziel. Hij reed een aantal keer in Le Dakar en haalde met zijn compaan Robert Heilbron de Formule 1-wagens al een aantal jaar naar de Maasstad voor Bavaria City Racing.
De nieuwe Amerikaanse eigenaar van Formule 1 zag een stratencircuit in 010 wel zitten en daar speelde Vaanholt graag op in. Tegen het AD zegt hij: "De stad is voor Liberty interessant omdat die, A, in het thuisland van Max Verstappen ligt en B, past in de wens van meer stratenraces op de Formule 1-kalender."
Maar daarmee is het natuurlijk niet geregeld. De Formule 1 bouwt geen circuit, ze gebruiken ze. De boel moet klaar voor de start zijn en daar speelde Vaanholt op in door Hermann Tilke een ontwerp te laten schetsen. De auto's zouden door de oude en de nieuwe Kuip rijden op Zuid. Daarnaast zou een deel van de baan zich in de rivier bevinden op pontons. Dat was overigens volgens Vaanholt geen extreem bizar plan: " Technisch is het allemaal mogelijk. Zeker als je een circuit al meteen betrekt bij de bouw van een nieuw stadion voor Feyenoord. Het grootste obstakel is de politieke bereidwilligheid gebleken: de gemeente wilde niet meewerken aan een haalbaarheidsonderzoek naar een Formule 1-race. Zonder zo'n onderzoek - waarin behalve de technische haalbaarheid ook het draagvlak wordt gemeten - ben je nergens."
Vaanholt rekent voor dat alleen al de twee voetbalstadions jaarlijks twee miljoen euro winst hadden kunnen maken op de kaartverkoop. Dat red je niet met een paar voetbalwedstrijden en een concertje, aldus de ondernemer.
Graag wijzen we Herman en Hermann nog even op onze voorstellen voor een Grand Prix-circuit. Vooral de Waalhavenvariant is prima haalbaar, en makkelijk vergelijkbaar met het circuit van de Formule E in New York. En anders is het wachten totdat Assen of Zandvoort een Grote Prijs van Nederland toegewezen krijgt.