VW beslist maandag of verdachte Audi-CEO Stadler wordt ontslagen

Maandag is het bijltjesdag voor Rupert Stadler. De Audi-baas zit al sinds juni in het gevang en de Raad van Toezicht van het VW-concern vraagt zich af of ze hem niet gewoon moeten dumpen.

Na dit weekend wordt er een besluit genomen. Stadler trad op 1 januari 2007 aan als CEO van Audi AG. Op zijn persoonlijke pagina bij Audi wordt benadrukt dat Stadler al sinds 19 juni van dit jaar niet meer aan de touwtjes trekt. Dat heeft er alles mee te maken dat hij op 18 juni werd opgepakt vanwege verdenking van betrokkenheid bij Dieselgate. Sindsdien zit hij op water en brood. De Nederlander Bram Schot vervangt hem tijdelijk als opperhoofd. 

Nu is het de vraag hoe tijdelijk die aanstelling is, want hoewel Stadlers termijn pas in 2022 afloopt, is de gevangenschap van een CEO bedrijfstechnisch matig. Mogelijk had Audi anders tegen Stadlers toekomst aangekeken als de automaker overtuigd was van zijn onschuld, maar getuigen zeggen dat Stadler zeker in 2010 al op de hoogte was van Dieselgate. Niet ingrijpen = meedoen = strafbaar. Niet voor niets zit hij in de bak. Ook vreest de Duitse justitie dat hij in vrijheid bewijs zou vernietigen of verduisteren. De politie had het destijds smaakvol over  'Verdunkelungsgefahr'.

Volgens zowel VW als Audi is Stadler uiteraard onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar het is verdrietig als een CEO zijn werk niet kan doen omdat hij zijn dagen op muren turft. Dus zijn exit is waarschijnlijk. 'In July, Volkswagen recruited BMW engine development and purchasing expert Markus Duesmann, who has been touted as a potential successor to Stadler as VW looks for clean-engine expertise to help it shake off its emissions scandal.

Het zal niet de eerste keer zijn dat Audi een besmette figuur uit de organisatie werkt. Vrijwel direct na het uitbreken van het schandaal, vertrok technische eindbaas Ulrich Hackenberg. Ook hij werd dit jaar thuis nog door de politie bezocht, omdat de aanklagers dachten na 2,5 jaar (!) nog wel wat bewijs voor zijn betrokkenheid bij Dieselgate te kunnen vinden. Over Verdunkelungsgefahr gesproken. Alles aan Dieselgate gaat langzaam, zo blijkt maar weer. Maandag meer.