Max Verstappen pakt P2 in kwalificatie Singapore, pole voor Lewis Hamilton

Met een epic lap weet Lewis Hamilton de eerste startplaats te claimen voor de Grand Prix van Singapore. Op de tweede plek start Max Verstappen die zei dat zijn P2 voelt als een overwinning. Sebastian Vettel start op de derde plaats.

Lewis Hamilton heeft met een ‘epische ronde’ pole position gepakt voor de Grand Prix van Singapore. De Brit was in de snelste ronde ooit op het stratencircuit sneller dan Max Verstappen, die enigszins verrassend vanaf de tweede positie mag aanvangen. Sebastian Vettel completeert de top drie. Het belooft een spannende race te worden, want de verschillen tussen de topteams zijn klein. 

Tijdens het eerste deel van de kwalificatie voor de Grand Prix van Singapore zien we Haas met beide auto’s als eerste naar buiten gaan. Niet veel later gaat Kimi Raikkonen als eerste topper naar buiten. Die status heeft hij niet lang meer, want met zijn verhuizing naar Sauber zal de Fin het veel moeilijker krijgen om in de top mee te dingen. 

Zijn vervanger Charles Leclerc zet als een van de eerste 1:39,764 neer en verslaat daarmee beide Haas-coureurs. Van de toppers is Raikkonen de snelste met 1:38,534, totdat Daniel Ricciardo halverwege de eerste sessie een tijd noteert die drie tienden sneller is. Max Verstappen zet de vierde tijd neer.

Lewis Hamilton is naar buiten gedoken op ultrasofts. De Brit wil op deze manier een set hypersofts uitsparen. De leider in het wereldkampioenschap laat slechts de negende tijd noteren. Ook teamgenoot Valtteri Bottas hanteert deze tactiek, maar moest zijn eerste run afbreken en moet dus nog een tweede run doen. Daarin is de Fin wel snel genoeg met P7.

In het achterveld zien we ineens Magnussen bij de afvallers staan. De Deen is de enige onverwachte naam bij de laatste vijf, maar het scheelde niet veel of Hamilton had daarbij gestaan. De Brit gaat weliswaar door naar Q2, maar met P14 zal hij niet tevreden zijn.

Out: MAG/VAN/HAR/STR/SIR

Kimi Raikkonen opent de dans in Q2. We zien bij hem, in tegenstelling tot de rest van het veld, ultrasofts onder de bolide. Ook Sebastian Vettel probeert Q3 te halen met ultrasofts. Dit zou ervoor zorgen dat Ferrari met de hardere band de race start. 

Lewis Hamilton is de snelste tijdens de eerste run met 1:37,344. Max Verstappen is echter nog sneller: 1:37,214 is de tijd van de Nederlander. 

Inmiddels blijkt dat de ultrasoft niet snel genoeg is voor Ferrari. Zowel Vettel als Raikkonen worden binnengehaald. De Ferrari-coureurs moeten dus nogmaals een rondetijd zetten om door te mogen. Zonder problemen halen zowel Vettel als Raikkonen Q3. 

Charles Leclerc maakt in de voorlaatste bocht contact met de muur. Zijn auto moet gecontroleerd worden. De Monegask heeft het lastig dit weekend, nadat hij de eerste vrije training al moest staken na een soortgelijk tikje tegen de muur. Uiteindelijk blijft de Sauber-coureur steken op P13.

Carlos Sainz en Fernando Alonso leken Q3 te gaan halen, maar de Spanjaarden worden op de valreep de gevarenzone in geduwd. Beide Racing Point Force India’s halen andermaal Q3, evenals Nico Hulkenberg en Romain Grosjean.

Out: ALO/SAI/LEC/ERI/GAS

De topsnelheden van Red Bull liggen ver bij de Ferrari’s en Mercedessen vandaan. Max Verstappen was op het snelste deel van het circuit twaalf kilometer per uur langzamer dan Kimi Raikkonen. De vraag is of de Nederlander ondanks het PK-verschil iets kan forceren om zich toch op de eerste startrij te manifesteren. 

Raikkonen opent de dans en gaat als eerste naar buiten. Niet veel later volgen zijn concurrenten. Dit wordt een spannende strijd om pole position, want in Q2 zat er slechts twee tienden tussen de snelste tijd van Raikkonen en de zesde tijd van Vettel.

Hamilton is hard onderweg en rijdt ogenschijnlijk een perfect rondje in zijn Mercedes: 1;36,015 is de snelste ronde ooit in de straten van Singapore. Alle concurrenten komen niet in de buurt: alleen Verstappen zit binnen een halve seconde en laat de tweede tijd noteren. De volgorde na de eerste run is: Hamilton, Verstappen, Vettel, Bottas, Raikkonen, Ricciardo. 

De tweede run begint in een andere volgorde: deze keer duiken de Mercedessen als eerste naar buiten. Raikkonen haalt de zilvere bolides in en mag dus als eerste van de top zes een tijd neerzetten. 

De Fin is niet snel genoeg en blijft vijfde en ook landgenoot Bottas blijft vierde. Ricciardo is geen bedreiging en blijft zesde. Vettel wordt derde, Verstappen zal blij zijn met een tweede plek en Hamilton pakt andermaal pole position. Een waanzinnige prestatie van de Brit.

Daarachter is het Perez die het snelste is van de rest. Grosjean, Ocon en Hulkenberg completeren de top tien.