Seat Tarraco is de grootste SUV van Spanje

Na de compacte Arona en de iets minder compacte Ateca gaat Seat nu voor extra large met de zojuist gepresenteerde Tarraco. De vijf- tot zevenzitter SUV wordt het vlaggenschip van het merk uit Martorell. 

Het is de laatste jaren SUV wat de klok slaat op het gebied van auto's en uiteraard laat Seat die kans niet voorbij gaan. De Spanjaarden hebben met de op de Ibiza gebaseerde Arona en de Ateca, die net als de VW Tiguan op de MQB-bodem is geplaatst. Nu gaan de Spanjaarden groter met de lange wielbasisversie het MQB-A platform door er de Tarraco op te baseren. Hoewel de auto officieel wel in Barcelona is ontwikkeld, wordt hij straks in Wolfsburg (ja dat is in Duitsland, vandaar dat we hierboven niet 'de grootste SUV uit Spanje' schreven) gebouwd.

Met 4,74 meter in lengte en 1,66 meter in hoogte is het een forse Seat. De tekenaars hebben er echter voor gezorgd dat hij er niet meteen uitziet als een slagschip. Wie naar de auto kijkt, ziet meteen dat Seat een nieuw soort neus heeft ontwikkeld. De Spanjaarden slaan daarmee weer een nieuwe weg in, en deze auto geeft de lijn voor de toekomst aan. 

Als de auto in februari van 2019 bij de dealers staat is er keuze uit een aantal verschillende motoren. Ten eerste is er de  1.5 TSI die 110 kW/150 pk levert. De motor drijf via een handmatige zesbak de voorwielen aan. Wie standaard een DSG wil hebben, moet uitkijken naar de  2.0 TSI met 140 kW/190 pk, daar zit ook meteen vierwielaandrijving bij. Dieselen kan uiteraard ook in twee varianten van de 2.0 TDI. De een levert 110 kW/150 pk en schakelt via een zesversnellingsbak de voorwielen in voor aandrijving (DSG en 4Drive optioneel). De ander heeft standaard DSG en vierwielaandrijving en levert  140 kW/190 pk. Uiteraard komen er ook 'alternatieve' aandrijvingen beschikbaar, Seat laat nog in het midden wat dat inhoudt, maar laten voor het gemak maar van hybride en eventueel elektrische aandrijving uitgaan.

Uiteraard heeft Seat de hele kast met rijhulpen leeggetrokken voor zijn topmodel. Standaard duwen de Spanjaarden er Lane Assist en Front Assist inclusief fietser- en voetganger-herkenning in. Verder zit er Emergency Call, Pre-crash Assist en Rollover Detection in, deze laatste drie zijn nieuwe voor Seat. Optioneel kan de auto de dode hoek in de gaten houden, verkeersborden lezen in de file meehelpen et cetera.

In februari komt de auto aan bij de Nederlandse dealers. Seat zegt nog niet wat ze precies voor de auto willen hebben.