'Honda veroordeelt Fernando Alonso tot Nascar'

Als Fernando Alonso volgend jaar in de Verenigde Staten wil racen, dan ziet het ernaar uit dat dat niet in een Indycar gaat gebeuren. Honda heeft helemaal geen zin om weer met McLaren of de Spanjaard samen te werken en Toyota rijdt alleen Nascar.

"My name is [Fernando Alonso] and I am a racing-car driver just like you except I am from Formula Un. I am the greatest one in the whole world. I have been following your career with great interest, Monsieur Bobby." Het citaat van Sacha Baron Cohen, als Jean Girard, uit Talladega Nights, the ballad of Ricky Bobby kan volgend jaar zomaar eens bewaarheid worden in Nascar. Als de Amerikaanse tak van Honda daadwerkelijk voet bij stuk houdt en geen motoren aan McLaren en daarmee Fernando Alonso wil leveren, zit er voor de oud-wereldkampioen weinig anders op.

Waarschijnlijk staan de promotors van Nascar inmiddels al juichend op de banken dat ze met de komst van Alonso eindelijk eens voet aan de grond krijgen buiten de VS. Dat is allemaal de schuld van Honda. De Amerikaanse tak van het Japanse automerk ziet het helemaal niet zitten om met de Spanjaard of zijn McLarenteam in zee te gaan.

De houding van de Amerikaanse Japanners is niet helemaal vreemd. Zelfs als je de sneren van Alonso en McLaren naar de Honda-krachtbron buiten beschouwing laat, is er reden om niet met Fernando te rijden. De Spanjaard rijdt immers het World Endurance Championship met concurrent Toyota. 

Dat Japanse merk slaat Indycar over, maar is juist een van de grote namen in Nascar. De extreem Amerikaanse raceklasse kan wel een exportproduct als Alonso gebruiken. Er is echter een enorm nadeel aan Nascar: het telt niet mee met de Triple Crown of Motorsport. De kans dat Alonso er een Quadruple Crown van kan maken is echter ook niet heel erg groot. Wellicht dat hij een jaar als een Jean Girard alle camera's op Nascar kan laten richten. Dan moeten de Amerikanen wel een leuke vervanger voor Ricky Bobby in het spel brengen.