BREEK. Fastned wint een rechtszaak

Een heuglijk moment ten burele van Michiel Langezaal en Bart Lubbers. Fastned heeft een rechter weten te overtuigen van zijn gelijk. De Raad van State heeft in twee zaken in het voordeel van de snelwegstekkerboeren geoordeeld.

Laadplaatsenaanbieder Fastned zat de laatste maanden steeds vaker in de hoek waar de klappen vallen, maar er schijnt weer een klimaatneutraal kaarsje aan het eind van de tunnel. Hoewel de cijfers nog steeds geen reden geven tot juichen en ook verschillende gerechtelijke uitspraken de champagne lauw lieten worden is er vandaag een belangrijke overwinning behaald bij 's lands hoogste bestuursrechter.

Fastned deponeerde zojuist een persbericht in de mailbox over twee uitspraken die de Raad van State vandaag deed. In de eerste beslissing vonnist de Raad in voordeel van de stekkeraars, door de Rechtbank Amsterdam terug te fluiten. In Amsterdam was eerder bepaald dat Fastned geen belanghebbende was in een bezwaar tegen een vergunning voor laadpalen bij BP Station de Hackelaar langs de A1. Het ministerie dat de vergunning verstrekte dient nu "inhoudelijk [..] in te gaan op de bezwaren van Fastned tegen het verlenen van de vergunning aan BP, waaronder het bezwaar dat de vergunning in strijd is met het vereiste van een veilig gebruik van de verzorgingsplaats".

Dit is een belangrijke overwinning, want het rechterlijk college erkent daarmee indirect dat de overheid de stekkerboer mogelijk dupeert. Aanvankelijk schoven zowel vergunningverstrekkers als rechters alle bezwaren van Fastned vrijwel ongemotiveerd terzijde (*kuch* alsof de overheid aan de hand van Shell loopt *kuch*).

De tweede uitspraak lijkt misschien minder belangrijk, maar geeft Fastned nu ook potentieel een stok om mee te slaan. Toen niets bleek te werken gooide Fastned het argument veiligheid in de strijd tegen de extra stekkerstations op de benzinestations. Volgens de Amsterdamse stopcontactbouwer kan het de veiligheid in de knel brengen als een automobilist op een afslag tussen twee oplaadstations moet kiezen: hij kan dan twijfelend rondrijden en wellicht voor onveilige situaties zorgen. Rechters wuifden dat argument tot nu toe weg, maar de Raad van State gaf er blijk van dat ze ook wel eens buiten hun wettenbundel kijken door als volgt te oordelen: "[Het is] niet uitgesloten dat het door Fastned gestelde onzekere rijgedrag op het splitsingspunt op de toerit naar - en het het ongewenste rijgedrag op - de verzorgingsplaats kan plaatsvinden".

Voor Fastned zijn beide beslissingen goed nieuws, want de RvS levert het bedrijf hiermee de handvatten om vergunningen voor concurrenten te bestrijden. Daarmee komt een levensvatbare exploitatie weer in het vizier. Mocht het niet lukken dan kunnen ze altijd nog waterstof gaan elektrolyseren op de stations en dat gas verkopen.