Iedereen weet dat een auto tien procent minder waard is zodra hij de showroom uit is gereden. Nou ja, iedereen behalve de Belastingdienst, de knakenpikkers van de blauwe envelop waren ervan overtuigd dat ook gebruikte wagens nog steeds nieuw waren en dus volledig belast konden worden. De Hoge Raad vindt echter van niet: wie drieduizend kilometers klokt met een auto, mag daarna van een gebruikte wagen spreken en bij invoer minder BPM aftikken.
Het is vrijdag, en dat betekent dat de belastingkamer van de Hoge Raad uitspraken doet. Vandaag werden autoliefhebbers getrakteerd op twee potentieel lucratieve arresten. De zaken gaan over in Nederland gevestigde bedrijven die allebei een nieuwe auto hebben gekocht. Het ene bedrijf heeft de auto in Duitsland gekocht en daarmee eerst ongeveer 3.000 kilometer in Duitsland gereden voordat de auto in Nederland op kenteken werd gezet. In de tweede zaak is de auto in Nederland gekocht en op een trailer naar Duitsland overgebracht. Vervolgens is ook met die auto in Duitsland ongeveer 3.000 kilometer gereden voordat deze in Nederland op kenteken werd gezet.
De Hoge Raad heeft een vaste regel die zegt dat een auto nieuw is als hij niet of nauwelijks gebruikt is. Er was echter niet gezegd wat dat nou is. Vandaag heeft de Raad verduidelijkt dat een auto die op het moment dat hij in Nederland op kenteken gezet wordt als 3.000 km heeft gereden, niet meer als nieuw kan worden aangemerkt. Volgens de rechters maakt het daarbij niet uit waarom de auto in het buitenland heeft gereden, het gaat om de staat. Zodra ermee gereden is, is de auto niet meer nieuw. Daardoor krijgen kopers een korting op de af te dragen BPM.