Paniek. Benzine gaat straks écht twee euro per liter kosten

Om de zoveel maanden komt hetzelfde bericht weer bovendrijven: 'we zijn verdoemd, de benzineprijs wordt binnenkort €2 de liter'. Telkens is er weer een andere boosdoener, maar -gelukkig- wordt de symbolische barrière nooit overschreden.

Vandaag is het weer zover en Paul van Selms van UnitedConsumers weet het nu echt zeker: benzine kost binnenkort heel duur geld qua financiële dingen. Was het in mei de schuld van de OPEC, vandaag de dag is het allemaal de schuld van oliehandelaars. Partijen als Mercuria Energy Group en Trafigura Group melden onlangs dat de olieprijs kan oplopen naar $100 per vat. Mocht u bij die laatste naam denken, 'waar ken ik die naam toch van?' klik.

Volgens Selms rekent elke dollar bij de prijs van olie zich om tot een prijsstijging van een cent aan de pomp. In dat geval kunnen we nog $22 stijgen voordat we aan de twee euro per liter zitten: vandaag doet een liter Euro95 ongeveer €1,78. Een vat olie ging vandaag voor $80 van de hand en dus callen we het voor het gemak: de prijs gaat niet door de magische grens. 

U weet: de lijn gaat ooit overschreden worden. Milieuregels, accijnzen en inflatie gaan daar voor zorgen, nu is dat moment echter nog niet aangebroken. Schiet u ons alstublieft niet neer als we het fout hebben.