Autoverkoop Turkije crasht keihard: -50%

Na jaren van stijgende autoverkopen is de sfeer op de Turkse markt plotseling omgeslagen. Was de verwachting dat er binnenkort ruim een miljoen auto's per jaar uit de showrooms zouden komen, dit jaar worden het er minder dan de helft daarvan.

In 2017 konden 900.000 Turken zich gelukkig prijzen met een nieuw blik voor de deur. Alles zat immers mee in het beloofde land van president Erdogan. Maar helaas zijn de tijden veranderd, het geld is geen klap meer waard en dat is te zien aan de verkopen van nieuwe wagens. De branchevereniging van de Turkse automobielindustrie vreest dat de teller dit jaar op slechts 400.000 blijft steken.

Dat is niet alleen slecht voor de autoverkopers, maar het heeft ook desastreuze gevolgen voor het inversteringsklimaat. Bedrijven waren steeds positiever over Turkije als vestigingsplaats voor een productielocatie. Niet alleen is er genoeg goedkope arbeid voorhanden, als je er ook een miljoen auto's kunt verkopen ben je gek als je niet meteen een fabriek neerzet. 

Hyundai is een van de bedrijven die wel wil investeren. De vraag is echter of de inkwakkende markt en de volatiele monetaire situatie geen roet in het eten gaan gooien. Turkije moet alle zeilen bijzetten om de economische groei op peil te houden. De verwachting was dat die komend jaar op 5,5% uit zou komen, maar dat getal is al aangepast naar 2,3%. Au.