Hallo Assen! Grand Prix Miami steeds meer op losse schroeven

Met het definitieve wegvallen van Kopenhagen als mogelijke nieuwe locatie voor een Formule 1-race en de stijgende weerstand in Miami lijken de kansen voor Assen 2020 te stijgen. Breng die Dutch Grand Prix maar hierheen.

Eerder deze week werd bekend dat Kopenhagen honderd procent zeker afhaakt als nieuwe landingsplaats voor een Formule 1 Grand Prix. De hoofdstad van het land van Kevin Magnussen ziet het niet zitten om publieke middelen in te schakelen voor het miljoenenfeestje. Burgemeester Frank Jensen van Kopenhagen wil het niet, ondanks het gegeven dat de Deense centrale overheid had beloofd om ook bij te springen.

Daarmee is de grootste potentiële concurrent voor een Grote Prijs van Nederland afgevallen. Nu lijkt een andere tegenstrever ook af te haken: Miami. Hoewel de Amerikaanse stad een minder directe concurrent van Noord-Nederland is, was het toch een gevaarlijke outsider. Formula One Management wil de volle kalender van F1-races niet verder laten groeien dan de 21 races die dit jaar gepland staan, dus elke potentiële nieuwe kandidaat die afvalt is voordelig voor Nederland.

De grootste stad van Florida, Miami, was voor FOM/Liberty Media de gedroomde locatie voor een tweede Grand Prix in de Verenigde Staten. In het voorjaar kwamen daarom plannen naar voren om al in 2019 een stratenrace te organiseren aan het havenfront van de stad. 

Al snel bleek dat het niet mogelijk was 2019 te halen door lange vergunningentrajecten en rijke klagende NIMBY's, maar 2020 moest haalbaar blijven. Daarvoor moest echter wel tegen het eind van de zomer een beslissing vallen. Die deadline lijkt nu ook overschreden en morgen staat een zitting van de gemeenteraad van Miami op de rol waarin de beslissing voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld. 

Daarmee lijkt ook de GP in Miami definitief af te vallen, dat is echter niet het geval. Een ingewijde in de lokale wetgeving verduidelijkt bij Motorsport dat van uitstel geen afstel hoeft te komen. De vraag is nu echter of 2020 nog wel haalbare kaart is voor de nieuwe race. 

Voor Liberty Media kan de vertraging leiden tot gezichtsverlies: Miami zou de eerste nieuwe Grand Prix worden van het post-Bernie Ecclestone-tijdperk (Paul Ricard besprak Bernie met zichzelf zijn ex-vrouw). Misschien kunnen de machthebbers hun afgang beperken door snel een deal met Assen te sluiten voor de Grote Prijs van Nederland in 2020. Dat zou in ieder geval voor een compleet oranje feest zorgen.

Assen 2020: Make Drenthe Great.