De Securities and Exchange Commission, advocaten van Elon Musk en Tesla blijken een tijd om de tafel te hebben gezet om achter de schermen tot een deal te komen. Insteek van de schikking tussen de drie partijen: voorkomen dat er een rechtszaak komt tegen Musk om zijn tweet van 7 augustus. Alle juristen dachten donderdag dat ze de boel in kannen en kruiken hadden, maar ze rekenden buiten Elon: hij weigerde tot grote verbazing van iedereen de boel te ondertekenen.
De zogenaamde goede schikking tussen Musk en de SEC bevat zulke bizarre details dat het lijkt alsof de advocaten nog zich nog nooit in Elon Musk hadden verdiept. De voorwaarden zijn zo stringent dat Musk waarschijnlijk zelfs met een pistool tegen zijn hoofd nooit een krabbel zou hebben gezet.
Desondanks noemen de onderhandelaars het een "modest penalty" voor de 420-tweet. Musk zou als hij akkoord was gegaan binnen 45 dagen zijn voorzittershamer moeten inleveren (hij mocht wel CEO blijven), vervolgens mag hij twee jaar de rol van voorzitter ook niet meer op zich nemen. Vervolgens zou Tesla twee nieuwe leden aan de raad van bestuur moeten toevoegen (om de stem van Musk te verwateren). Als derde zouden zowel het bedrijf als Musk enkele tientallen miljoenen dollars als boete betalen.
Volgens de New York Times weigerde Musk op het laatste moment zijn fiat te geven aan de deal. Dat had een kind van twee vanuit de zandbak ook kunnen voorspellen, maar het kwam voor de SEC als een verrassing. De toezichthouders blijken zodanig tegen de borst gestoten door de weigering tot een schikking te komen dat ze meteen een dagvaarding naar Musk en Tesla stuurden. Mocht de rechter met de SEC meegaan dan moet Musk niet alleen zijn bestuurlijke taken bij Tesla neerleggen, maar mag hij nooit meer CEO zijn van een beursgenoteerd bedrijf.