Tesla overtreft eigen doelen in derde kwartaal

Elon Musk wist de aandacht de afgelopen maanden behoorlijk van de productieaantallen af te houden en de volledige focus op zijn eigen strapatsen te houden. Bijna volledig onder de radar behaalde Tesla intussen voor het eerst de gestelde doelen.

Tussen 1 juli en 30 september wist Tesla 83.500 auto's af te leveren, wat twee keer zoveel is als het totaal van de voorafgaande drie maanden. Een behoorlijke overwinning voor de maker van elektrische auto's. Van het totaal aantal afgeleverde auto's waren 55.840 exemplaren een Model 3.

De productie van Model 3's was iets minder hoog dan het aantal afgeleverde auto's: 53.239 (waaronder achterlijk veel Model S'en en Model X'en in Nederland). Dat aantal is echter nog steeds goed genoeg om binnen de voorspelde range van tussen de 50 en 55 duizend auto's te vallen. Op 1 oktober waren ook 8.048 Tesla's Model 3 onderweg naar hun nieuwe eigenaars.

Nadat Tesla vorig kwartaal op een haar na aan zijn eigen verwachtingen voldeed, is het mooi dat de verwachtingen zijn overtroffen. Overigens hadden sommige analisten voorspeld dat er nog meer auto's gebouwd en afgeleverd zouden worden. Dat is ook de reden dat de koers van de aandelen voorbeurs nog niet bijzonder gestegen (of gedaald) is.

Voor Elon Musk is het goed nieuws in turbulente tijden. Hij moest dit weekend nog beloven om snel terug te treden als voorzitter van de raad van commissarissen van Tesla en daarnaast $20 miljoen boete te betalen vanwege een onverantwoorde en ongefundeerde tweet. Musk heeft nu bewezen dat hij ondanks zijn, voor een CEO, nogal bijzondere karakter toch een bedrijf succesvol kan runnen.