Audi's CEO Rupert Stadler grijpt gouden parachute

VW en Audi zouden eigenlijk een paar weken geleden al beslissen of Audi-CEO Rupert Stadler wel aan kon blijven tijdens zijn voorarrest. De beslissing werd steeds verschoven, maar nu is er duidelijkheid: Stadler legt zijn functies bij het concern neer.

In mei vorig jaar werd de termijn van Rupert Stadler bij Audi nog tot 2022 verlengd. Hij was een van de weinige topmanagers in het VW-concern die vrijwel ongeschonden door het dieselschandaal wist te zeilen. In juni dit jaar kwam daar echter verandering in, toen de recherche een inval deed bij de CEO en hem arresteerde. Sinds die tijd zit Stadler in voorarrest en is de Nederlander Bram Schot aangesteld als interimbaas bij Audi.

Vandaag eindigt het dienstverband van Rupert Stadler echter bij Audi en VW. Hij werkte sinds 1990 bij het merk met de vier ringen en klom gedurende de bijna drie decennia in het bedrijf naar de top. In januari 2003 betrad hij de raad van bestuur van Audi, waar hij vanaf 2007 tot vandaag ook voorzitter van was. Sinds 2010 zetelde Stadler ook in de groepsdirectie van Volkswagen AG.

De verdenking van betrokkenheid bij het sjoemeldieselschandaal is hem nu zakelijk fataal geworden. Stadler kon vanuit de gevangenis uiteraard geen leiding geven aan het autoconcern -dat zich nu richt op de overstap naar elektrisch vervoer- en heeft waarschijnlijk ook heel wat anders aan zijn hoofd (zoals zeepjes goed vasthouden en het maken van een shank). Volgens het persbericht van Volkswagen AG kan Stadler zich nu richten op zijn verdediging tegen de aantijgingen van het openbaar ministerie. 

Ongetwijfeld is er met een hoop geld geschoven om Stadler ertoe te bewegen zijn functie op te geven. Hij is onschuldig tot zijn schuld is bewezen en daarom gaat hij vast niet geheel vrijwillig weg na bijna 28 jaar bij dezelfde werkgever. De topmanager is hoe dan ook een flinke golden parachute in het vooruitzicht gesteld om uit het vliegtuig te stappen.