Aston Martin Valkyrie V12: terug naar de turboloze F1-geluiden

Wie niet terugverlangt naar de tijden dat Formule 1 en LMP1 zonder turbo's en ander geneuzel rondreden is gek. Aston Martin brengt het geluid gelukkig terug in de machtige V12 die achterin de Valkyrie wordt opgehangen. Een hoogtoerige opera.

De naam Valkyrie is wellicht ietwat sinister voor een auto die zoveel blijdschap moet gaan brengen aan de gelukkige eigenaars en berijders. De Noordse strijdgodinnen onder de naam Walkure (Valkyrie) waren er immers om de dapperste (gedode) krijgers naar het Walhalla te leiden. Het is te hopen dat weinige bestuurders van de Aston Martin Valkyrie met het zwaard in de de hand aan hun einde zullen komen, temeer omdat een verstandig coureur het stuur loslaat voor de impact. 

Goed, we dwalen af van de Aston Martin. Motorbouwer Cosworth bevestigde afgelopen weekend de prestatiecijfers die ze onlangs per ongeluk de wereld in hielpen. De V12 die de motorkunstenaars voor de Valkyrie ontwierpen moet beresterk worden, het complete systeem van de Valkyrie wordt zelfs 1.145 pk sterk. Aangezien er geen turbo's op de motor zitten, gaan we ervan uit dat dat getal alleen haalbaar is met elektrische hulp. 

Hoe dan ook, met dank aan de beursgang van Aston Martin hebben we nu ook de soundtrack van de Valkyrie. Aston heeft niet bij Wagner aangeklopt om een opera met veel violen en hoorns ten gehore te brengen, maar lijkt een ouderwetse F1-bolide te hebben opgegraven. In tijden van hybride elektro-treurnis is dit weer een beetje audiovermaak.