Wereldkampioen Formule 1 worden? Kost €348 miljoen

Mercedes werd vorig seizoen, net als de jaren ervoor, wereldkampioen constructeurs in de Formule 1, terwijl Lewis Hamilton voor de zoveelste keer wereldkampioen werd. Nu 2018 ook alweer bijna voorbij is, komen de cijfers over het vorige racejaar.

De totale uitgaven van het Mercedes Formule 1-team kwamen in 2017 tot €348 miljoen (£309,7 miljoen, het team is gevestigd in Groot-Brittannië). Dat betekent overigens niet dat Stuttgart dat volledige bedrag op tafel legde voor het Formule 1-team. De bovenbazen van het Duitse automerk maakten 'slechts' €68 miljoen (£60 miljoen) over naar Brackley, waar het Formule 1-team gevestigd is.

De rest van het geld kwam uit allerhande andere posten. De totale omzet van het team was €380 miljoen (£337 miljoen), geld dat afkomstig was van prijzengelden die FOM uitdeelt en reclame-inkomsten van alle partners die op het succes van Mercedes meeliften. En dat meeliften is nogal lucratief: volgens de paarse broeken van Mercedes is de mediawaarde van het team in het totaal €3,8 miljard (£3.4 miljard).

Het Formule 1-team sloot het jaar uiteindelijk af met een bescheiden winst van €15 miljoen (£13,3 miljoen) en betaalde €22,5 miljoen (£19,9 miljoen) terug aan moeder Daimler. Als je een honderdvijfentwintig jaar oud autofabriekje hebt, kun je dus gewoon geld verdienen met Formule 1.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5fc9908cdf099', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });