Lewis Hamilton pakt pole in Suzuka, Max Verstappen start GP Japan als derde

De regen laat zich in Q3 zien en dat heeft consequenties voor Sebastian Vettel. Lewis Hamilton rijdt de snelste tijd, terwijl Max Verstappen achter de twee Mercedessen start. 

Lewis Hamilton heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Japan. De Brit was oppermachtig op het circuit van Suzuka. Teamgenoot Valtteri Bottas zal de race vanaf de tweede plek aanvangen. Verstappen start vanaf een knappe derde plaats. De kwalificatie stond in het teken van veel regendruppels en werd eenmaal onderbroken door een crash van Marcus Ericsson. 

Donkere wolken pakken zich samen boven het circuit in Suzuka. De vraag is voor de zoveelste keer dit seizoen of er daadwerkelijk regen gaat vallen tijdens een kwalificatie.

Stoffel Vandoorne laat er liever geen gras over groeien en duikt direct de baan op. De Belg, die nog steeds geen stoeltje heeft voor 2019, moet het deze kwalificatie doen met slechts vier setjes supersofts. Een blunder van McLaren, want die hebben nooit een keuze doorgegeven aan Pirelli voor de Grand Prix van Japan. Het is dan ook geen wonder dat Vandoorne met softs de baan op komt.  

1:32,170 is de tijd die Vandoorne laat noteren. Beide Haas-coureurs zijn sneller dan de McLaren-coureur. Kevin Magnussen zette zijn tijd zonder werkende bandensensoren. 

Vettel laat met 1:29,049 als eerste van de toppers een tijd noteren. Ferrari gaat het ogenschijnlijk lastig krijgen dit weekend, want Lewis Hamilton is in de Mercedes al het hele weekend ongelooflijk snel. De wereldkampioen laat dan ook de snelste tijd noteren met 1:28,702. 

Vlak nadat Max Verstappen met 1:29,480 de vierde tijd noteert zien we Vettel spinnen in de hairpin. Dan hangt er een rode vlag, maar niet vanwege de spin van de Duitser. Marcus Ericsson is op het punt waar Jules Bianchi zijn fatale crash had gecrashed. De Sauber-coureur zal de race starten vanaf de laatste plaats.

Bij de herstart hebben Sergio Perez, Carlos Sainz en Nico Hulkenberg nog geen tijd gezet. Het is dan ook niet verrassend dat beide Renaults meteen de baan op gaan. Hulkenberg had tijdens de derde vrije training een crash, maar heeft daar wonderbaarlijk genoeg geen grote hinder van ondervonden. De motor en versnellingsbak bleven intact, en zodoende kan de Duitser de race zonder gridstraf aanvangen. 

Het laatste deel van Q1 staat traditioneel in het teken van de kleinere teams. We zien druppels op de lens en krijgen een bericht uit de pitstraat dat het daar ook regent. Q2 zou wel eens op intermediates verreden kunnen worden, maar voorlopig zien we iedereen nog op slicks.

Lance Stroll en Brendon Hartley, toch vaste uitvallers in het eerste deel van de kwalificatie, boeken een ticket voor Q2. Hulkenberg is de verrassende uitvaller.

Out: HUL/ALO/SIR/VAN/ERI

Bijna het hele veld duikt direct de baan op voor het tweede deel van de kwalificatie. Nog steeds zien we regendruppels op de lens, maar iedereen duikt op slicks naar buiten. 

Lewis Hamilton is naar buiten gegaan op de gele softband, zodat zij tijdens de race op die band de race kunnen aanvangen. De snelheid lijkt daarmee niet verslechterd te zijn, want hij is slechts een tiende langzamer dan zijn teamgenoot. Valtteri Bottas is de snelste met 1:27,987. 

Het is dan even schrikken voor Daniel Ricciardo, die wordt teruggeduwd naar de pitbox na een ‘loss of power’. Het lijkt alsof hij niet terug kan keren op de baan. Teamgenoot Max Verstappen zet de vijfde tijd neer. Ook de Nederlander klaagt over de motor. 

Aan Carlos Sainz wordt verteld dat de regen andermaal overkomt. Vanaf bocht acht komt de bui aanzetten. De Spanjaard heeft het lastig, want met zijn tweede run is hij nergens sneller dan zijn vorige ronde. 

De regen lijkt wel degelijk invloed te hebben op rondetijden: zonder echt hard te rijden spint Leclerc in bocht acht. De Monegask vangt hem prachtig op en maakt een mooie pirouette. Hij moet het morgen doen vanaf P11. 

Ook Daniel Ricciardo valt af. De problemen zijn te groot om in tien minuten te fixen. De frustratie spat van zijn lichaamstaal af. Toro Rosso is daarentegen erg gelukkig met de weersomstandigheden. Beide Honda-aangedreven bolides halen Q3 tijdens hun thuis-Grand Prix. 

Out: LEC/MAG/SAI/STR/RIC

Intermediates zien we bij het de rode bolides van Ferrari. Sebastian Vettel zegt dat het er te droog uit ziet voor intermediates en beide Ferrari’s duiken meteen naar binnen. Mercedes kiest in eerste instantie al voor slicks. 

Lewis Hamilton zet de snelste tijd neer met 1:27,760. Teamgenoot Bottas is twee tienden langzamer. Max Verstappen zet de derde tijd neer op maar liefst 1,2 seconden van Hamilton. Kimi Raikkonen en Sebastian Vettel behalen de tijd van Verstappen ook niet. Vettel heeft een verklaring: hij geraakte in Spoon van de baan. 

‘Rain is on its way’ wordt verteld aan Lewis Hamilton voordat hij de tweede run begint. Dat merkt de Brit direct, want hij is in de eerste sector al 1,4 seconden langzamer dan zijn vorige ronde. Bottas en Raikkonen raken even van de baan. Dat betekent dat Verstappen derde zal starten. Vettel is de spreekwoordelijke sjaak en zal vanaf de negende plek starten. Hamilton pakt andermaal pole position voor teamgenoot Bottas.

Romain Grosjean zal heel gelukkig met een vijfde startplek. Honda zal tevreden zijn met het resultaat van Toro Rosso: zesde (Hartely) en zevende (Gasly) is beter dan van tevoren gehoopt werd. 

Meer Formule 1? Kijk de Autobahn F1 Show met Giedo van der Garde en Steijn Schothorst.