Opmerkelijk: Formule 1-race in Rotterdam toch niet van de baan

Een paar weken geleden bleek dat de mogelijke organisator van een Formule 1 Grand Prix in Rotterdam zijn plannen in de ijskast zette. Nu blijkt dat er nóg een ondernemer aan een plan werkte en die zet door. Formule 1 in Rotterdam is nog steeds mogelijk.

Vorige maand vielen in korte tijd de mogelijk stratencircuits van Rotterdam en Amsterdam af als mogelijke plaats voor een Grote Prijs van Nederland. Nu blijkt dat de rol van Rotterdam echter nog niet helemaal is uitgespeeld, er wordt nog steeds aan een stratencircuitvariant gewerkt.

De naam die nu naar voren komt als promotor van een Formule 1-circuit in Rotterdam is opvallend te noemen: Robert Heilbron. Het was deze ondernemer die in 2005 met Herman Vaanholt Monaco aan de Maas organiseerde, dat gedurende een aantal jaar evolueerde tot Bavaria City Racing en VKV City Racing. De demonstraties met Formule 1-wagens trokken duizenden bezoekers naar de stad. Vaanholt was degene die de Formule 1 naar het nieuw te bouwen Feyenoord City wilde halen en een race door de twee voetbalstadions wilde organiseren. Hij blies zijn plannen echter af, omdat hij voelde dat er niet genoeg draagvlak vanuit de politiek leek te zijn.

Zijn voormalig zakenpartner Robert Heilbron geeft echter niet op en werkt in samenwerking met Rotterdam Topsport door. Hij heeft contact gehad met verschillende ambtelijke diensten en binnenkort kan er een haalbaarheidsonderzoek komen. Heilbron: "Het is nu aan de gemeente om daarop voort te borduren."

Waar burgemeester Femke Halsema van Amsterdam het Circuit van Zandvoort in de rol van Amsterdam Beach een betere locatie vond, staan in Rotterdam de seinen nog steeds op groen. Vrij letterlijk, want de stad wil juist te boek komen te staan als een groene stad en wil voorop lopen bij een energietransitie. Sportwethouder Sven de Langen (CDA) wijst de plannen van Heilbron niet op voorhand af en laat via een woordvoerder aan het AD weten dat binnenkort besloten wordt of er een onderzoek komt.

Daarmee komt het aantal mogelijke plaatsen voor een Grote Prijs van Nederland weer op drie. Naast Assen, waar vrijwel alles al in gereedheid is voor de komst van Max Verstappen en consorten, is Zandvoort nog steeds in de race en wellicht sluit Rotterdam zich binnenkort aan. Overigens denkt Charlie Whiting dat het asfaltlint in Zandvoort nu al bijna geschikt is voor het racespektakel (hij heeft het daarbij niet over de voorzieningen en infrastructuur.