McLaren: 'Helemaal niet vergeten om banden te bestellen'

Gisteren kwam naar buiten dat McLaren vergeten was om de juiste banden voor de GP van Japan te bestellen bij Pirelli en dat de Italianen daarom een random setje hadden meegomen. De Britten ontkennen die fout echter, ze hebben gewoon verkeerd gekozen.
@media (max-width: 679px){#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6f7a7caab7 img{#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6f7a7caab7 img{#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6f7a7caab7 img{#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e6f7a7caab7 img{#fig-65e6f7a7caab7 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

McLaren heeft dit weekend de beschikking over vier sets medium banden en vier sets supersofts voor beide auto's. Van de eerste hebben ze er daardoor te veel en van de tweede soort te weinig. Aanvankelijk dacht iedereen dat McLaren gewoon was vergeten om de goede banden te bestellen. Dat was al een vrij oenige verklaring, maar in werkelijkheid blijkt de reden nog stommer te zijn: ze hebben verkeerd gekozen.

Het is gelukkig voor de strategen van McLaren niet zo dat ze de verkeerde vakjes hebben ingekleurd op het bestelformulier, maar de strategie is gewoon verkeerd berekend. Iedereen bij het team ging er volgens sportdirecteur Gil de Ferran van uit dat de auto het best reed op de hardere compounds. Dat is echter in de laatste races veranderd, maar ze moesten al acht weken geleden de bandenbestelling doorgeven. Nu zit het team met de gebakken peren.

De Ferran tegen RaceFans: "It was a deliberate selection. It was not – I read something in the press – that we forgot maybe the choice and therefore got a default choice from Pirelli, that’s not true." Okay, dat maakt het natuurlijk niet minder dom. "I think quite frankly as it transpires we got it wrong. We’ve been spending the whole weekend trying to deal with a non-optimal choice that we’ve made. And that’s all there is to it really." De Ferran neemt overigens alle blaam voor de foute beslissing en dat is vreemd: de Braziliaan werkte op het moment van de fout nog helemaal niet als sport director bij het team.

Veel zal de bandenkeus niet hebben gescheeld voor het kwakkelende McLarenteam. Stoffel Vandoorne die een na laatste kwalificeerde (omdat Marcus Ericsson zijn auto crashte) zegt ervover: "I don’t think it changes the result today dramatically. Maybe it was not the perfect build-up towards the qualifying session but with the performance we’ve had this event I don’t think it actually would have changed the outcome. With the amount of tyres we have available for tomorrow if for some reason it’s very hot and the blistering starts to become apparent than maybe it’s a good thing." De voorspelling is dat het 27 graden wordt, dus vrij warm, maar niet verschrikkelijk heet.