Hilarisch: Belgische politie kan zelf milieuzones niet in

Sinds kort is het oppassen geblazen in de Belgische milieuzones, bijvoorbeeld die van Brussel, heb je een te oude diesel dan moet je flink betalen. Ook de politie heeft een probleem, aangezien hun auto's verouderde dieselmotoren hebben.

Ziet u het al voor u: plofkrakers rijden er met hun Audi RS6 vandoor, terwijl de politie met een dieselbusje de achtervolging inzet. Door puur geluk houden ze de rappe ontsnappers bij, maar dan komen ze bij een milieuzone. De Audi mag er gewoon in, maar de ronkende politiediesel niet, waardoor de agenten hun achtervolging moeten afbreken.

De Belgische samenleving mag van geluk spreken dat het zover niet gaat komen. Milieuzone of niet, de agenten mogen met hun vieze diesel wél gewoon de milieuzones in. Daar wringt ook meteen de schoen, want de uitzonderingspositie wekt een hoop woede op: "Een regelrechte schande. De burger moet bij een inbreuk in Brussel meteen 350 euro ophoesten. In Antwerpen kost de eerste boete maar 150 euro. En moet de overheid niet juist het goede voorbeeld geven in plaats van met auto's rond te blijven tuffen die soms 18 jaar oud zijn? Ik moet er toch geen tekeningetje bij maken dat die politieauto's niet goed zijn voor het milieu?" Aan het woord was Florent Platteeuw van politievakbond VSOA, die wil dat er snel iets verandert. 

De kans is echter niet groot dat de vakbondsman zijn zin gaat krijgen. De federale politie doet er in het gedeelde land nogal lang over om nieuwe wagens aan te schaffen. Ze zullen er echter naar streven om zo snel mogelijk meer hybride en elektrisch te rijden en minder diesels.