Elon Musk heeft nog 143 dagen om geld te gaan verdienen met Tesla

Om een grote autofabriek op te zetten moet je geld lenen, veel geld. Nadeel daarvan is dat je het moet terugbetalen en met flinke rente. Hoewel je dat een tijdje kunt uitstellen, komt voor Tesla de datum om quitte te draaien rap dichterbij.

Een termijn van 143 dagen klinkt als een redelijk lange tijd om alles voor elkaar te krijgen voor Tesla. Voor normale bedrijven met een waardering als die van de fabrikant van elektrische auto's zou het echt geen enkel probleem zijn om de toekomst te verzekeren. Maar we hebben het over Tesla, en over Elon Musk. Eén tweetje en de wereld kan vergaan voor het bedrijf. We zagen het onlangs nog in de 420-tweet van de CEO. Die had dan wel een positief effect op de koers, maar de aftermath was niet bepaald voordelig voor de aandeelhouders.

Het herfinancieren van de leningen voordat de 143 dagen voorbij zijn, heeft dan ook hoge prioriteit voor de onderneming. Juist nu de productie en de uitlevering van de auto's op stoom begint te komen kan Tesla geen akkefietjes met een maffe CEO gebruiken. 

Volgens Aegon portfolio manager Chris Hartman zal het allemaal wel los lopen: "The market isn't indicating there's any imminent danger, they have time. It's only five months, but as long as there isn't some global liquidity crisis, they should be able to access the capital markets, albeit at a much higher rate, to keep the story alive."

Op 1 maart valt echter een flinke hap van het uitstaande vreemd vermogen van Tesla: $920 miljoen. De obligatie heeft een omzetprijs van $320 voor aandelen, maar die staan nu op ongeveer $260. Het lijkt niet heel waarschijnlijk dat de obligatiehouders dus zullen omzetten in aandelen en dat betekent dat Tesla met cash over de brug moet komen.

Dat betekent dat er nieuwe geld geleend moet worden, terwijl juist extern geld voor Tesla steeds duurder wordt. Ook daar heeft het aparte gedrag van Elon Musk een handje in. Aandeelhouders en financiers worden niet gelukkig van steeds vertrekkende topmanagers en fratsen van de opperbaas.

De makkelijkste optie is dus om zo snel mogelijk winst te maken. Dat werkt op alle fronten mee om leningen terug te kunnen betalen.