Waar de overal rondslingerende gele, rode en oranje deelfietsen een slordige indruk maakten, zien de groene e-scooters van Felyx er keurig uit. In Amsterdam rijden er 108 rond en in Rotterdam sinds vorige week woensdag 324. We vroegen de oprichters van de startup naar de reden voor de aparte getallen en hoopten stiekem op een mooie anekdote. Een mooi verhaal zit niet achter de twee veelvouden van 36, behalve dat het inderdaad veelvouden van dat getal zijn. De leverancier verscheept ze in batches van 36.
Leuk dat het er goed uitziet, maar rijdt het ook een beetje? We namen de proef op de som door de app te downloaden en een scooter te testen. Die nieuwe mobiliteitsconcepten zijn immers wel interessant, en Car2Go en de Ioniq Car Sharing werken ook prima, maar dat blijven auto's. Je zit droog, maar je staat wel in de file, terwijl je met een elektrische 'snor'scooter op het fietspad mag.
In tegenstelling tot oBike waar je €75 naar Singapore moest overmaken is er bij Felyx geen borg die je aan een onduidelijke partij moet storten. Je geeft je gegevens op, verifieert je bankrekeningnummer en maakt twee plaatjes van de voor- en achterkant van je rijbewijs en dan ben je good to go. Hup scooteren dus.
Het was een kleine teleurstelling dat de scooter die we wilden gaan gebruiken net door iemand anders was meegepikt. Even zoeken naar een andere dus, gelukkig staat er nog een in de buurt. Reserveren gaat eenvoudig en dan heb je nog een kwartier om het daadwerkelijke gebruik te starten. Zodra je bij de scooter komt vraagt de app of hij er heel en schoon uitziet (ja) en of je weet dat je niet onder het Rijksmuseum door mag rijden (maakt niet uit, we zijn in Rotterdam); let's go. Met een tap in de app is de scooter vrijgegeven en het contact springt aan.
Op het stuur vind je links schakelaars voor lampen, knipperlichten en toeter en rechts en schakelaar voor eco en 'niet-eco' modus. Verder zit daar rechts een grote zilverkleurige knop waarmee je de standaard ontgrendelt. Uiteraard zitten links en rechts remhendels en heb je rechts het draaihandvat om 'gas' te geven.
De scooter rijdt superstil weg en accelereert vlot naar 28 kilometer per uur (op de teller) en houdt dan even in, daarna pakt hij de snelheid van 28 km/u weer op. Het was alweer even geleden dat we scooter reden, maar het gevoel is nog steeds hetzelfde. De machine voelt niet extreem zwaar door batterijen en rijdt eigenlijk prima. Er is weinig dat je tegenhoudt om dit vaker te doen. De prijs van €0,30 per minuut is ook niet extreem hoog, waardoor je waarschijnlijk voor een eurootje of 4 à 5 naar je bestemming kunt zoeven.
Als je klaar bent zet je de scooter op een veilige plek (binnen het stuk van de stad waar je van de app mag parkeren) en sluit je de huur af. Wel even nadenken dat je je tas uit de buddyseat pakt.
In Rotterdam hoopt de gemeente dat de 324 scooters mensen ervan overtuigen om niet de auto te pakken de stad in. Nadat Car2go en Hyundai de Maasstad oversloegen met hun deelauto's is Felyx de eerste serieuze aanbieder in de stad (waar je geen abonnement voor hoeft af te sluiten). Het lijkt er een week na de start echter nog wel op dat de scooters voornamelijk door studenten zijn ontdekt, op het moment van schrijven staan er 45 bij de universiteit. Dat lijkt niet optimaal, want het is ongetwijfeld de bedoeling van de ondernemers dat de scooters zoveel mogelijk in gebruik zijn, terwijl de studenten doorgaans uren op de universiteit zitten en dan allemaal tegelijk weer weggaan. Waarschijnlijk vlakt dat probleem binnen een paar weken weer af, als de studenten door hun stufi of scootertegoed heen raken.
Met code autobahn krijg je de eerste dertig minuten rijden gratis van Felyx.