Bloodhound SSC krijgt wereldsnelheidsrecord geld verbranden

Eigenlijk willen ze de eerste auto bouwen die op de grond ver door de geluidsbarrière breekt, maar er zitten nog wat hobbels in de weg. Een ervan is £25 miljoen groot en dat lijkt nu te hoog: het bedrijf heeft surseance aangevraagd.

Volgend jaar zou het (eindelijk) moeten gebeuren, Bloodhound SSC dat het wereldsnelheidsrecord op de grond verbreekt. Ze zijn daarvoor al jaren aan het bouwen aan een auto die dat moet kunnen en er is al verschillende keren mee getest. Maar nu is het geld op. FRP Finance, het bedrijf dat onlangs de herstructurering van Force India begeleidde, is ingeschakeld als bewindvoerder van Bloodhound Programme Limited, het moederbedrijf achter de recordpoging.

De bewindvoerder acht de kans dat het record alsnog verbroken wordt aanwezig. Het bedrijf heeft al een levensvatbare wagen gebouwd, maar loopt tegen een financieel probleem op. Er mist nog £25 miljoen om het project af te maken. Als het aan FRP ligt kan het record alsnog binnen de komende tien maanden worden verbroken, maar dan is er een investeerder nodig.

Het bedrijf hamert erop dat vijfentwintig miljoen inderdaad een flinke smak geld is, maar je moet het met andere dingen vergelijken. Een seizoen in de Formule 1 kost veel meer, en dan rij je achteraan. Een deelname aan zeilrace America's Cup kost een veelvoud en levert betrekkelijk weinig exposure op. Met het wereldsnelheidsrecord van 1.600 kilometer per uur sta je waarschijnlijk decennia in de boeken.

Voor het record heeft de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap een achttien kilometer lange en anderhalve kilometer brede strip vrijgemaakt. Daarnaast zijn er al allerhande sponsors als Rolls-Royce plc (die van de straalmotoren, niet de auto's), Rolex en het Britse Ministerie van Defensie in het project gestapt. Dus wie op zoek is naar een manier om zijn naam te vereeuwigen kan zich melden met £25 miljoen om de Great terug te zetten in Great Britain.