Afrijders kunnen niet rijden: CBR stopt examen al 1.700 keer

Het kan gebeuren dat een rijexamenkandidaat na afloop te horen krijgt dat het niet gelukt is om een roze plasticje te bemachtigen. Tegenwoordig gebeurt het echter ook steeds vaker dat de examinator helemaal niet met de kandidaat de weg op durft.

Het CBR gaat ervoor zorgen dat minder prutsers zich op de weg mogen vertonen door een langere wachttijd in te voeren voor rijexamenkandidaten waarbij het examen afgebroken is. Nu mag je na twee weken alweer meedoen (als er plaats is), maar vanaf eind deze maand wordt die termijn opgerekt naar zes weken.

Dat is niet alleen bedoeld als straf voor het onvoorbereid op het examen komen, maar helpt ook te voorkomen dat teveel beunhazen hun klanten te snel doorsturen naar het CBR. Ook helpt het goedwillende instructeurs om een stok achter de deur te hebben als ouders (of andere belanghebbenden) de rijschool onder druk zetten om hun koters te snel examen te laten doen. Daarnaast zorgt het ervoor dat de rest van de weggebruikers beschermd wordt tegen dit soort idioterie.

In de eerste negen maanden van 2018 moesten examinatoren 1.679 keer een examen afbreken. Dat is tegen de tweehonderd keer per maand. En denk er dan even over na dat dat neerkomt op bijna tien keer per dag (uitgaande van ongeveer twintig werkdagen per maand) dat een volstrekte idioot naar een rijexamen wordt gestuurd.

In Noord-Holland (576) en Zuid-Holland (558) werden veruit de meeste afgekapte examens geregistreerd. Het zal dan ook niemand verbazen dat het overall slagingspercentage in die twee provincies het laagste is (respectievelijk 48% en 43,9%). Landelijk ligt het gemiddelde op net iets minder dan de helft (doordat in andere provincie meer dan de helft vna de kandidaten slaagt). Volgens het CBR is dat nog steeds belachelijk laag: kies dus voor een goede rij-instructeur als je nog geen rijbewijs hebt.