Tesla veert op: winstgevendheid lijkt eraan te komen

Elon Musk lijkt het bijna echt voor elkaar te hebben en zelfs de meest negatieve voorspellers geloven dat vandaag of morgen een heel bijzonder bericht naar buiten komt: Tesla maakte het afgelopen kwartaal geen verlies.

Tesla was gisteren weer de beurslieveling in Amerika en het aandeel steeg dertien procent in een dag. Het heeft allemaal te maken met een inderhaast ingelaste earnings call die Elon Musk voor later vandaag aankondigde. Analisten waren nogal overdonderd omdat de cijfers eigenlijk later verwacht werden. Als Musk ze graag supersnel met de wereld wil delen kan dat maar één ding betekenen: ze zijn bijzonder goed. 

Als het meer van hetzelfde (cash vliegt de deur uit en productie is naadje) zou zijn, had de Teslabaas vast langer gewacht. Nu kan hij, door het meteen met de wereld te delen, zijn blazoen wat opschonen na de vele rare toestanden waar hij onlangs in verzeild raakte.

Een van de oorzaken van de enorme koerssprong is een Bearish analist die erkend short is gegaan in Tesla, Andrew Left. Deze Left kondigde op televisie aan dat hij van inzicht is veranderd (en dus waarschijnlijk ook zijn verlies heeft genomen in Tesla): "When he says they're going to be cash-flow positive, possibly this quarter, I'm not going to doubt it."

Left gaf toe dat hij - en met hem verschillende analisten - zich had laten afleiden door de spectaculaire 'sideshow' die Musk van zichzelf had gemaakt. Daardoor had hij minder goed in de gaten dat Tesla in de tussentijd vrijwel alles op de rails heeft gekregen. De 83.500 afgeleverde auto's in het derde kwartaal waren grotendeels duurdere modellen die ook meer geld opleveren. 

Ook andere analisten verwachten dat Tesla in het derde kwartaal echt een positief saldo op de balans zal hebben. Dat komt goed uit, want het bedrijf heeft snel geld nodig om leningen terug te betalen. Met een (kleine) winst is het veel makkelijker om die lening te herfinancieren. 

Het zou het eerste kwartaal zijn waarin Tesla op eigen kracht winstgevend is. Het gebeurde sinds 2013 wel twee keer eerder, maar toen verkocht het bedrijf emissierechten aan andere fabrikanten. Elon Musk geeft nabeurs de cijfers over Q3 van 2018.