Max Verstappen wint de F1 Grand Prix van Mexico!

Voor het tweede jaar op rij wint Max Verstappen de Grand Prix van Mexico.

Max Verstappen heeft precies gekregen wat hij wilde: liever een zege dan pole position voor de Grand Prix van Mexico. De Nederlander was scherp als een mes bij de start, counterde de aanval van Lewis Hamilton en hield de concurrentie ook daarna achter zich. De Brit kroonde zich ondanks een teleurstellende vierde plek tot wereldkampioen.

De superstart van Max:

Verstappen liet zaterdag maar weer eens merken dat het voor hem maar om één ding draait: hij kwalificeerde zich 'slechts' als tweede en dat zinde hem allerminst. We konden het helaas niet zien, maar na de eerste bocht was de glimlach ongetwijfeld terug op het gezicht van de Nederlander. Hij kwam veel beter uit de startblokken dan Daniel Ricciardo en kon de raketstart van Hamilton pareren. De Brit wist dat P2 voldoende zou zijn om de wereldtitel binnen te halen en gaf Verstappen dan ook voldoende ruimte in bocht 1.

Niet de concurrentie, maar Pirelli bracht het hoofd van Hamilton op hol. De Brit klaagt vrijwel elke race over vibraties en deed dat nu opnieuw. Deze keer bleek het rubber van de Mercedes-coureur echt in rap tempo te verslijten, want hij kon het tempo van Verstappen niet bijbenen én maakte als eerste zijn pitstop. Daarmee ging hij een direct gevecht met Ricciardo uit de weg, want de Australiër kwam opeens wel erg dichtbij. 

Na Hamilton kwamen ook Valtteri Bottas, Ricciardo en Verstappen. Max kon Kimi Raikkonen op eigen kracht inhalen en kwam na de stop van Vettel terug aan kop. Ook daarachter bleef alles zoals het was: Hamilton op 2, Ricciardo op 3. De boodschap aan de heren vooraan was luid en duidelijk: doe rustig aan waar het kan en spaar banden waar het kan, om zo die eventuele tweede stop zo lang mogelijk uit te stellen.

Vettel had daar maling aan en zette de aanval in op Ricciardo. De Australiër had de pech dat hij flink gehinderd werd door de achterblijvers, maar zag Vettel snel aan de horizon verdwijnen en was dus simpelweg te langzaam. Een paar ronden later pakte de Duitser ook Hamilton met een fraaie inhaalactie aan het einde van de DRS-zone en leek hij koers te kunnen zetten richting Verstappen.

Zo ver kwam het niet, want in ronde 47 bleek Vettel nog een tweede pitstop te moeten maken. Ricciardo profiteerde en schoof door naar P2, terwijl Verstappen het zekere voor het onzekere nam en ook nog een stop maakte. Hij behield 'gewoon' de koppositie, voor zijn teamgenoot en diezelfde Vettel. Daarmee leek Red Bull Racing zich op te kunnen maken voor een 1-2 in Mexico, maar niets bleek minder waar.

Dat had gelukkig niets te maken met Verstappen, want die pakte voor het eerst sinds Oostenrijk 2018 weer eens een overwinning. Ricciardo haalde de finish echter niet. Het is ongelofelijk wat de Australiër dit seizoen aan pech te verwerken krijgt, want ook in Mexico gaf zijn RB14 de geest. Dat promoveerde Vettel naar de tweede plaats en Raikkonen naar P3.

Bandendrama

Hamilton kwam niet verder dan de vierde plaats, nadat ook hij niet aan een tweede pitstop ontkwam. De Mercedes-coureur kwam er eigenlijk de hele wedstrijd niet aan te pas en had zich ongetwijfeld een leuker kampioensfeest voor kunnen stellen. Bottas werd vijfde op een ronde (!) achterstand van Verstappen. Hij reed na een late bandenwissel wel de snelste rondetijd, maar daar koop je natuurlijk helemaal niets voor.

Nico Hülkenberg scoorde belangrijke punten voor het constructeurskampioenschap door als zesde over de streep te komen. Daarmee sloot hij een sterk weekend voor Renault af met een passend resultaat. Teamgenoot Carlos Sainz viel uit en kon zo niet aan het Franse puntentotaal bijdragen.

Achter Charles Leclerc kwam Stoffel Vandoorne als achtste aan de finish. Sinds Baku was het de Belg niet meer gelukt om punten te scoren, dus het doet hem ongetwijfeld goed dat hij na zijn gedwongen vertrek bij McLaren toch nog een keer heeft kunnen laten zien wat hij waard is. Marcus Ericsson en Pierre Gasly maakten de top 10 compleet.

Naast Ricciardo en Sainz haalden ook Sergio Perez en Fernando Alonso de finish niet. Perez viel voor eigen publiek uit met remproblemen, terwijl Alonso in de eerste ronde een stuk voorvleugel van Esteban Ocon meepikte. Dit bracht hem zodanig in de problemen dat hij zijn bolide binnen een paar ronden aan de kant moest zetten.