Fiat noemde de 'stationwagen' op basis van de 500 in de jaren vijftig de Giardiniera, ofwel 'voor de tuinman'. Het autootje kwam met een 650cc tweecilindertje en dat was net genoeg. Er komt tegenwoordig een hoop herrie uit en weinig beweging. Charmant, dat is de Giardiniera wel, maar voor Amerikanen is dat niet genoeg.
Enter: de ombouwmeesters van Icon. In hun Derelict-lijn bouwen ze auto's om zonder ze uiterlijk op te knappen. Een Amerikaanse eigenaar van deze 500-station wilde het autootje graag waat meer kunnen gebruiken en vroeg daarom of Icon niet een leuk elektrisch wagentje kon maken. Aangezien de mannen (en vrouwen. Niet meteen op ons schieten) van Icon al eens met dat bijltje hadden gehakt, konden ze meteen aan de slag.
Voorin liggen nu zes Tesla-accu's, die goed zijn voor 30 kWh. Het systeem werkt op 144 Volt en heeft een 3,3 kW-lader, waardoor hij in zes tot acht uur opgeladen kan worden als hij helemaal leeg is. Het bereik is bijna 200 kilometer, waardoor het best wel een bruikbaar autootje is geworden.
Uiteraard heeft Icon ervoor gezorgd dat je bijna niet kunt zien dat de auto is omgebouwd. Desondanks is er van alles aan verbeterd. Het vinylen dakje is vervangen door een geïsoleerd exemplaar van canvas. Er zit een radio is, die werkt op bluetooth, zodat je het apparaat niet ziet zitten. Het moeilijkste was eigenlijk om ervoor te zorgen dat de Italiaanse bouwkwaliteit van de jaren zestig niet verschrikkelijk goed hoorbaar was in het nu fluisterstille interieur. De auto is dus vrijwel helemaal uit elkaar gehaald en in elkaar gezet, totdat de rammeltjes en kraakjes opgelost waren.
Het resultaat is enerzijds een abominatie (foei, benzinemotoren weggooien van auto's die legaal olie mogen verbranden), maar anderzijds is het gewoon een heel erg schattige elektromobiel. Wie mist er tenslotte dat ene tweecilinder pruttelding op de weg?
Het is ons overigens niet duidelijk waarom Icon de Giardiniera steevast Giardinetta noemt, maar goed een klein tuintje, of een tuinman, wat maakt het uit?