Volkswagen Tarok, de concept-pickup die je gewoon nodig hebt

Natuurlijk heb je in Europa vrijwel nergens iets aan een pickup, maar dat wil niet zeggen dat ze niet leuk zijn. Volkswagen toont vandaag in São Paulo een concept-pickup die luxe en laadruimte combineert, de Tarok.

Aangezien de VW Tarok concept niet gebaseerd op een ander product uit de groep, zou je kunnen denken dat dit concept een vluchtig element is. Niets is echter minder waar, de van boven tot onder helemaal nieuw ontworpen auto komt volgens Volkswagen zeker in vrijwel ongewijzigde vorm op de markt. Aanvankelijk in Brazilië, maar VW zegt de auto ook naar andere landen te willen brengen. Ongetwijfeld is Nederland, met zijn pickup-onvriendelijke belastingregels daar niet één van.

De Tarok is een vijfzits auto, met een dubbele cabine dus, waarachter een grote laadbak is geplakt. Boven de passagiers is een groot glazen dak dat eindigt in een soort stijl die volgens VW geïnspireerd is op een targadak. De vele mooie details duiden erop dat dit weliswaar een gebruiksauto is, maar dat de Tarok toch eerder op lifestyle-rijders is gericht dan op utiliteitstransport. De lage LED-band achterop is mooi, maar natuurlijk veel te kwetsbaar voor gebruik op een boerderij.

Het laadbed van de truck kan vergroot worden door de achterklep te openen. Als er dan nog niet genoeg ruimte is voor je surfplank, kun je ook de passagiersstoelen omklappen, zodat die ruimte ook benut kan worden voor bagagevervoer. Er past ongeveer een ton aan spullen achterin de auto.

In het conceptmodel ligt een 1,4 liter viercilinder die 150 pk levert op ethanol of een mengsel van ethanol en benzine, beide brandstoffen zijn gangbaar in Brazilië. De motor drijft via een automaat met zes gangen en een 4Motion-systeem alle vier de wielen aan.

Het productiemodel van de Tarok, waarvan Volkswagen bezweert dat zijn uiterlijk nauwelijks gaat afwijken, krijgt een tweeliter turbodiesel. Die motor is eveneens goed voor 150 pk. Wanneer het model bij (welke) dealers zal staan is nog niet bekend.