Nederlanders reden in 2017 recordafstand: 147,6 miljard km

Nederlandse voertuigen legden in 2017 een grotere afstand af dan ooit, in totaal 147,6 miljard kilometer. Dit is vooral toe te schrijven aan de personenauto's, die 80 procent van alle kilometers voor hun rekening namen.

De cijfers blijken uit de Jaarmonitor wegvoertuigen van het CBS. Volgens de statistici uit Heerlen was het totaal aantal afgelegde kilometers in 2017 11,7 procent groter dan in 2002. Ook is het Nederlandse wagenpark groter dan ooit: het CBS telt 9,1 miljoen auto's. Dit zijn er overigens flink meer dan de BOVAG telt: zij houden het op 8,6 miljoen personenauto's. Van de 119,1 miljard km die auto's op gele platen reden, werden er 102,8 miljard in Nederland afgelegd, en 16,4 miljard in het buitenland.

De overige 28,5 miljard kilometer werden afgelegd met in Nederland geregistreerde bestelauto’s, zware vrachtvoertuigen en bussen. Let wel: al het in het buitenland geregistreerde rijdende spul wordt niet in de berekeningen meegenomen. Uw Poolse seizoensarbeider, al het transitverkeer, en de Nederlandse transporteur die zijn vrachtauto's in het buitenland registreert zijn voor het CBS onzichtbaar.

Per auto werden gemiddeld minder kilometers afgelegd. Het gemiddeld jaarkilometrage nam af van 13,7 duizend in 2002 naar 13 duizend vijftien jaar later. Vooral particulieren rijden minder, het zakelijk verkeer nam toe. Uitgesplitst naar brandstof legt de diesel verreweg de meeste kilometers af, maar we vermoeden dat het cijfer van benzine de komende jaren een kleine impuls krijgt van de zakelijk rijders die van de diesel zijn afgestapt.

Een positieve noot (niet door het CBS onderzocht, maar we gooien 'm er wel even in): we mogen in Nederland dan op het hoogste aantal gereden kilometers ooit zitten, het aantal files bleef onder het record van 2008. Als we een gokje mogen wagen komt dit door infrastructurele verbeteringen, want we hebben niet het idee dat het spitsverkeer de afgelopen tien jaar beter is gaan spreiden.

Aangaande de CO2-uitstoot: "Het wegverkeer was in 2017 goed voor 16 procent van de emissie van kooldioxide (CO2) in Nederland. De totale CO2 uitstoot [sic] van het wegverkeer in 2017 lag 2 procent hoger dan een jaar eerder. Vergeleken met 1990 is de uitstoot met ruim 26 procent toegenomen."

Alle cijfers die bij de Jaarmonitor horen kunt u hier bekijken.