Binnenkort in uw auto: elektrische voor- en achteras

Een nieuwe elektrische as van ZF kan het voor fabrikanten veel makkelijker maken om snel hybride- of elektrische varianten van hun modellen te presenteren. De as kan zelfs dienstdoen als aandrijving van waterstofauto's.

ZF presenteerde onlangs de E-Axle die volgend jaar in productie gaat. De bouwer van aandijfsystemen heeft al een klant voor de nieuwe as. Dat betekent dat de E-Axle volgend jaar in een (Duitse) auto gaat verschijnen, maar het is nog niet duidelijk welk model en welke fabrikant de auto gaat bouwen.

Met zijn ruim tweehonderd pk elektromotor is de ZF-as een stuk krachtiger dan de elektrische as van concurrent GKN Driveline. Hun eAxle ligt nu als op de voorwielen van de BMW i8 en op de achterwielen van de Volvo XC90. 

Ook de nieuwe geëlektrificeerde as van ZF kan op zowel de voorwielen als de achterwielen worden aangesloten. De unit is behoorlijk klein, met een breedte van 45 centimeter en een lengte van 38 centimeter. In de hoogte heeft de asmotor 50 centimeter nodig.

ZF verwacht dat veel fabrikanten de motor in een of andere vorm kunnen gebruiken om sneller geëlektrificeerde modellen van hun auto's te leveren. Het enige wat het systeem nodig heeft is een bron van elektriciteit. Dat betekent dat er ofwel een (hybride)accu of een brandstofcel op moet worden aangesloten. In hybridewagens voegt het systeem ineens 200 pk aan extra vermogen toe, terwijl dat getal los al voldoende is om een elektrische auto interessant te maken. Kom maar door met die assen.