'Amsterdam maakt parkeren zo duur dat je beter een auto kunt kopen'

Het nogal linkse college van B&W in Amsterdam denkt dat duur de oplossing voor alles is. Toch blijken ze de plank volstrekt mis te slaan met het duurder maken van parkeren: daardoor is het goedkoper om een auto te kopen.

In de Amsterdamse grachtengordelbubbel is het lekker met je vingers in je oren zoemen terwijl je naar 'de mense' luistert. Op die manier hoorde wethouder Sharon Dijksma 'unisono [de] roep in de stad om meer ruimte en meer groen'. En als je meer groen wilt hebben, dan heb je minder auto's nodig, dat weet iedereen. Toch? In ieder geval betekent het dat je als gemeente de automobilist nog wat verder kunt uitknijpen.

Het parkeertarief in Amsterdam wordt straks €7,50 per uur. Een belachelijk getal, zeker gezien het feit dat niemand voor zijn lol [met de auto] naar de hoofdstad gaat. Nu ontdekte opinieschrijfster Ianthe Mosselman van het Parool een bizarre fout in het beleid: dankzij de nieuwe regels wordt het voor Amsterdammers aantrekkelijker om een auto te kopen.

Een beetje weldenkende grachtengordelaar heeft nu al geen auto. Je hebt niks aan je koekblik want je staat altijd in de file en met je (bak)fiets ben je een stuk sneller en hipper. De inwoners van de stad lenen alleen auto's als ze die even nodig hebben en dat betekent dat ze dan tijdelijk betaalt voor het parkeren. 

Ianthe rekende voor haar situatie uit wat dat kost: "parkeren kost straks 7,50 euro per uur. Een parkeervergunning kost 267,50 euro per zes maanden, dat is 44,58 euro per maand. Voor het parkeren van een leenauto ben je straks, als we uitgaan van twee keer acht uur per maand al 120 euro kwijt."

Koop je een occasion via Gaspedaal.nl dan ben je voor een eurootje of duizend wel klaar (als een dertiendehands pruttelbak kiest). In plaats van minder auto's langs de slootjes grachten van Amsterdam staan er straks meer. Extragratis tip voor wethouder Sharon: als je goed openbaar vervoer regelt, stappen mensen daar vanzelf in, maar zo lang er geen optie is gaat de auto voor. Ook al is het rammend duur.