Lewis Hamilton pakt pole voor GP Brazilië, Max Verstappen start vanaf P5

In een spannende kwalificatie pakt Lewis Hamilton de pole position, terwijl Sebastian Vettel de tweede tijd rijdt. Valtteri Bottas pakt de derde plek, voor zijn landgenoot Kimi Raikkonen. Max Verstappen legt beslag op de vijfde startplaats.

Kersverse wereldkampioen Lewis Hamilton heeft pole position gepakt voor de Grand Prix van Brazilië. De Brit versloeg Ferrari-coureur Sebastian Vettel en teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen zal vanaf de vijfde plek starten. De regen dreigde lang te vallen, maar zette niet door. 

 De kwalificatie van de Grand Prix van Brazilië begint andermaal met een shot van een bewolkt circuit in Sao Paulo. Krijgen de Formule 1-coureurs weer een bak water over zich heen op zaterdag? 

Voor iedereen is het onduidelijk, dus gaan de meesten direct naar buiten. Er vormt zich zelfs een file achter Valtteri Bottas, die als eerste het circuit opduikt. Kersverse wereldkampioen Lewis Hamilton krijgt te horen dat de eerste ronde extreem belangrijk is, want ‘rain is on its way’.

De vijfvoudig wereldkampioen laat meteen zien dat hij niet naar Brazilië is gekomen om rustiger aan te doen: 1:08,464 is de snelste tijd tot Verstappen naar de eerste plek duikt. De Nederlander laat 1:08,205 noteren en dat is uiteindelijk de snelste tijd van Q1. 

Daarachter verschalkt Charles Leclerc verrassend Valtteri Bottas en manifesteert zich op de zesde plaats. Q1 is echter niet foutloos: de Monegask spint tijdens zijn tweede run wel en zorgt voor wat spektakel. Bottas rijdt zichzelf niet veel later ‘gewoon’ in de top zes. 

Met tien minuten op de klok vallen de eerste druppels. Sergio Perez, op dat moment in de problemen op P16, krijgt de bevestiging van zijn team: ‘rain is coming’. De Mexicaan zet zichzelf gewoon in Q2.

Hulkenberg geeft aan dat de regen valt in bocht vier en twaalf. De tijden zullen dus langzamer worden. Q1 is normaal gesproken een gelopen koers. Pierre Gasly lijkt buiten de boot te vallen: ‘Het regent, het regent. F*ck!’ De Fransman rijdt ondanks de regen toch naar P12. 

Dat klopt. Tijden worden niet meer verbeterd en daardoor zijn de afvallers bekend. Onder hen de jarige Brendon Hartley, die zijn verjaardag waarschijnlijk toch anders had voorgesteld.

Out: SAI/HAR/ALO/STR/VAN

De vraag voor Q2 is: zet de regen door? Charles Leclerc staat meteen klaar vooraan de pitstraat. Hij krijgt te horen dat er nog steeds druppels vallen. Ook Magnussen krijgt te horen dat er meer regen aankomt.

Iedereen duikt direct naar buiten. In dit soort onvoorspelbare omstandigheden is het belangrijk om zo snel mogelijk een snelle tijd neer te zetten. 

Ferrari duikt met beide bolides snel naar binnen om de supersofts in te ruilen voor de softs. Dat betekent dat zij morgen bij droge weersomstandigheden op de hardere band mogen starten. De Italiaanse auto’s rijden zich vrij eenvoudig tussen de concurrenten.

De Mercedessen zijn snel: zowel Valtteri Bottas als Lewis Hamilton duikt onder de 1:08. De wereldkampioen rapporteert de regen te zien. Hij zag Sergey Sirotkin echter niet: Hamilton duikt opzij terwijl ook de Rus uitwijkt. Dit zou wel eens een gridstraf kunnen worden. 

Verstappen komt dan naar binnen om net als de Ferrari’s softs onder de RB14 te schroeven. Teamgenoot Ricciardo volgt zijn voorbeeld. Beide Red Bull-coureurs zijn niet sneller dan hun vorige tijd. Het is duidelijk dat de regen doorzet.

Dat betekent dat de tijden niet verbeterd zullen worden en de uitvallers zijn met nog vijf minuten op de klok al bekend. Ondanks dat wil Leclerc het toch proberen. En niet tevergeefs: Leclerc rijdt zich knap naar P8.

Out: MAG/PER/OCO/HUL/SIR

 We zien geen intermediates bij aanvang van Q3. Dat betekent dat het in principe dus droog genoeg is voor slicks. 

Kimi Raikkonen is de eerste van de toppers die een tijd gaat zetten. Achter hem is de volgorde: Vettel- Bottas-Hamilton-Verstappen-Ricciardo. Hamilton is niet gekomen om rustiger aan te gaan doen: met 1:07,301 is de Brit de snelste. 

Ook op de tribune gaan de poncho’s langzaamaan weer uit. De regen wil dit seizoen maar sporadisch vallen en ook in Brazilië zet het niet door. 

De tweede run kent een andere volgorde: Bottas opent de dans. De Fin is niet sneller dan zijn vorige tijd en wordt derde. Verstappen pakt P5 terwijl Hamilton zijn tijd nog even aanscherpt. Vettel en Raikkonen komen niet aan de tijd van de kersverse wereldkampioen. 

Ericsson pakt achter de toppers P7 voor teamgenoot Leclerc. Grosjean en Gasly completeren de top tien.