Max Verstappen wordt tweede in de F1 Grand Prix van Brazilië

Als iemand het verdiende om de GP Brazilië te winnen, dan was het Max wel. Hij perste alles uit zijn materiaal, haalde Lewis op eigen kracht in en leek op weg naar de zege. 

Toch stond na 71 ronden niet hij, maar diezelfde Hamilton op de hoogste trede van het podium.

Max Verstappen begon zijn indrukwekkende inhaalslag al vroeg. In de tweede ronde zette hij de snelste rondetijd neer en vervolgens moest Kimi Raikkonen eraan geloven. Onze landgenoot had de smaak duidelijk te pakken, want nog geen ronde later werd Sebastian Vettel in de eerste bocht een plekje terugverwezen. Verstappen kwam van ver, maar dook binnendoor in de Senna S en stelde zo P3 veilig.

Het volgende slachtoffer: Valtteri Bottas. De Fin kwam duidelijk snelheid tekort, maar verdedigde zo fel dat het toch een paar ronden duurde voor Verstappen de tweede plaats over kon nemen. Bij het opkomen van het rechte stuk zat de Red Bull al behoorlijk dicht achter de Mercedes en dankzij DRS lukte het ook de Fin te verschalken in de Senna S. Daar juichten de Brazilianen alsof de naamgever van de bocht zelf de ene na de andere fraaie inhaalactie liet zien, maar het was toch echt 'onze' Max.

Bottas opende de pitstopdans in ronde 18 en viel daarna terug naar de negende plaats. Een ronde later volgde ook Hamilton en zo kon het dat Verstappen het veld na nog geen twintig ronden aanvoerde. Het luidde een interessante fase in, want waar Hamilton zich voorbij Romain Grosjean en Charles Leclerc moest knokken, kon Verstappen vooraan 'gewoon' zijn rondjes rijden.

Na de stops van Vettel (ronde 27) en Raikkonen (ronde 31) zou ook de eerste bandenwissel van Verstappen niet lang op zich kunnen laten wachten. Hij reed immers op een zachtere compound dan de Ferrari's. In ronde 35 was het zover: Verstappen kwam binnen voor verse softs en viel terug tot 3 seconden achter Hamilton. De Brit reed echter alweer even rond op zijn Pirelli's en miste duidelijk de snelheid om Verstappen van zich af te kunnen houden.

Binnen een handvol ronden zat Verstappen bij Hamilton in zijn versnellingsbak en op het moment dat Daniel Ricciardo zijn eerste stop maakte haalde de Nederlander de wereldkampioen in. Daarmee leek Verstappen op weg naar een onverwachte zege, maar zover kwam het helaas niet. Hij zette Esteban Ocon op het oog probleemloos op een ronde, maar de Fransman was dankzij DRS veel sneller op het rechte stuk. 

Waar Ocon een ronde achterstand had en dus had moeten kiezen om van zijn gas te gaan, koos hij ervoor om Verstappen aan te vallen. Hij bleef in de Senna S aan de buitenkant hangen en kon zo geen kant op toen Verstappen instuurde voor de tweede knik. De Nederlander werd in de rondte getikt en verloor daarbij zoveel tijd dat hij terugviel naar de tweede plaats. Ocon kreeg een een stop/go penalty van tien seconden, maar daar kreeg Verstappen zijn zekere overwinning natuurlijk niet mee terug.

Bekijk hieronder de clash tussen Verstappen en Ocon:

Mercedes schroefde het vermogen van Hamilton in de slotfase flink terug en zo kon Verstappen in de slotfase nog behoorlijk in de buurt komen. De Brit bleef echter buiten het bereik van de Nederlander, die tot zijn grote teleurstelling genoegen moest nemen met de tweede plaats. Het gat bedroeg bij het vallen van de vlag nog slechts 1,5 seconden, maar daar koopt niemand iets voor.

Raikkonen veroverde knap de derde plaats. Hij zat na de pitstops achter teamgenoot Vettel, maar was duidelijk sneller en mocht de Duitser dan ook voorbij. Dat beloonde hij dus met P3. Ricciardo was Bottas in de slotfase te snel af en legde zo beslag op de vierde plaats. De Finse Mercedes-coureur wisselde in de slotfase nogmaals van banden en eindigde hierdoor op 23 seconden van Hamilton als vijfde. Ook Vettel stopte twee keer en kwam hierdoor niet verder dan P6.

De resterende punten werden verdeeld onder Sauber, Haas en Racing Point Force India. Charles Leclerc beloonde een ijzersterke kwalificatie met een perfecte race. Hij legde beslag op P7, voor Romain Grosjean en Kevin Magnussen. Sergio Perez finishte als tiende en scoorde zo het laatste punt.