Omdat het verkeer de laatste maanden weer steeds hopelozer vast komt te staan in de spits, is het wel eens tijd om aan een definitieve oplossing te gaan denken. Zondag met Lubach-presentator Arjen Lubach vindt dat rekeningrijden de oplossing is voor het probleem. Volgens hem zijn alle tegenstanders demagogen en strooien ze zand in onze ogen met hun ontkenning dat het systeem de (enige) oplossing is.
Lubach haalt een paar wetenschappers aan die menen dat het betalen voor rijden in de spits ervoor kan zorgen dat files oplossen. Hij rekent voor dat de kosten van de heffing makkelijk worden verwaarloosd door de winst die het systeem oplevert. Daarmee doelt hij niet op de winst voor de overheid, maar de tijdwinst voor de (huidige) filerijder. Vooral ondernemers zijn handenvol geld kwijt als hun werknemers betaald stilstaan, als de wegbeprijzing van maar een paar euro ervoor kan zorgen dat de chauffeurs door kunnen rijden, levert enorm veel financieel voordeel op, aldus Lubach.
Als laatste haalt hij een schitterende video tevoorschijn waarin Cora van Nieuwenhuizen in 2009 uitlegt dat er een mooi systeem is ontwikkeld dat vroempoen rekeningrijden snel kan invoeren. Anno 2018 is Van Nieuwenhuizen zelf de minister van Infrastructuur en daarom ineens gekant tegen de invoer.
Hoewel alle aangehaalde experts zeggen dat het systeem van variabele beprijzing de files zal oplossen, hebben wij onze twijfels. Voor de uitleg moeten we even overstappen op de trein: ook de NS heeft immers al jaren zo'n systeem om reizigers uit de spits te drijven, maar het werkt voor geen meter. Voor slechts €130 per maand mag je altijd gratis in de eerste klas van de trein reizen, behalve in de spits. Ter vergelijking: met de spits erbij kost het abonnement €560. Het is echter vlak na negen uur 's ochtends altijd uitgestorven in de trein. Kortom niemand laat zich door het voordeel uit de drukke trein halen: we zitten immers in een vast stramien en gaan niet voor ons lol in de file/drukke trein staan.
Vroempoen Spitsheffing zal misschien een paar bejaarden van de weg halen, maar het overgrote deel van de mensen staat er echt omdat ze van A naar B moeten op dat tijdstip en als het duurder wordt, staan ze er gewoon ook. Zeggen dat betalen beter is voor iedereen lijkt eerder elitair gezwets dan het leveren van een oplossing.