Ook Parijs gaat voor de bijl: oudere diesels geband

Parijs doet er alles aan om binnen de kortste keren een museum te zijn. Nadat de middenklasse werd weggepest, moeten nu ook diesels het veld ruimen.

Dus u dacht lekker met een oude Peugeot-diesel voor een appel en een ei naar Parijs te rijden? Lekker Franse hitjes uit vervlogen tijden luisteren en uitzien naar een romantisch verblijf. Helaas, dat gaat niet door. Diesel zijn weldra verboden in de Franse hoofdstad. Om onduidelijke redenen bejubelt de Parijse burgemeester Anne Hidalgo dat als een Sieg für die Bürger overwinning voor de burger.

Concreet wordt het voor diesels van voor 2001 verboden om vanaf juli 2019 de agglomeratie Parijs binnen te rijden. Dat betekent dus dat niet alleen het centrum verboden terrein is, nee, alles binnen de super-périphérique parisienne is ontoegankelijk. Sla dus op de A86 rondom Parijs niet af richting de hoofdstad met een diesel. Wellicht voor de tijd nog even een bezoekje brengen.

In ieder geval heeft verder doorrijden naar het zuiden ook niet zoveel zin. Franse emissieregels voor fossiele aandrijflijnen zijn al bijzonder streng en dat heeft navolging van Spanje gekregen. Hoe zuidelijker hoe trager, dus de deadlines liggen wat verder weg, wat het nieuws overigens niet beter maakt: 'Spain is considering a ban on sales of diesel and gasoline cars beginning in 2040 to counter climate change'. Nog dit jaar wordt over dit regeringsvoorstel in het parlement gestemd. Dat is niet de opmaat voor strengere emissieregels, het is de stap daarna. Dus ook Spanje zal nog strenger gaan letten op de emissies uit uw auto.

Volgend jaar melden we dat auto's van voor 2020 niet langer worden toegelaten op openbare wegen in de Europese Unie.