'Volgend jaar kunnen Formule 1-wagens beter inhalen'

Sportief directeur Ross Brawn van de Formule 1 zegt dat de eerste tastbare resultaten van de nieuwe regels voor 2019 al binnen zijn. Inhalen moet minder onmogelijk worden, maar dit is nog maar het begin.

Afgelopen week tikten de FIA en Formula One Management de regels voor 2019 eindelijk definitief af. Er worden wat kleinere dingetjes aangepast aan de auto's, voordat in 2021 het regelboek volledig overhoop wordt getrokken. Komend seizoen zijn de reglementen rondom de voor- en achtervleugels wat getweakt en wordt er het een en ader gewijzigd op het gebied van brake ducts en bargeboards.

Volgens Ross Brawn wordt er nog steeds niet genoeg ingehaald: "Once again we saw in Brazil that when the performance level of two cars are more or less the same, then overtaking is almost impossible." Gedurende het hele jaar werkt Brawn al aan nieuwe innovaties die hij volgend jaar aan de teams gaat opleggen. Daarbij heeft hij niet alleen zijn eigen simulaties gedaan, maar ook aan de teams gevraagd wat er gebeurt als de nieuwe vleugels worden ingevoerd: "Our simulation work and from what the teams with which we have worked closely on this tell us, the effects are tangible, even though we are well aware that the real proof will only come next March in the Australian Grand Prix."

De voormalige baas van het Ferrari-, Mercedes- en zijn eigen Brawn GP-Formule 1-team haast zich om erbij te zeggen dat deze wijziging niet het enige is dat hij wil veranderen om de races spannender te maken. Het is een voorproefje voor 2021, dan volgt het echte vuurwerk als we Brawn mogen geloven.