Duitse rechter verbiedt diesels op de Autobahn

Duitsland is van dieselnatie aan het omslaan in een haatgebied jegens zelfontbranders. Door de rechtspraak van de bestuursrechter in Gelsenkirchen mogen diesels onder Euro5 niet meer over Autobahn 40 bij Essen.

De grote dieselhaat van Duitsland is inmiddels van de steden ook overgeslagen naar de Autobahnen. De heilige asfaltlakens hebben de laatste jaren al te kampen met immer oprukkende snelheidsbeperking en Baustellen, maar nu komt er ook dieselwerende regulering bij. 

In Essen loopt de A40 dwars door de stad en omdat er naast de weg gemiddeld 50 microgram stikstof per kubieke meter gemeten wordt, moet de gemeente ingrijpen. Dat deed de gemeente echter niet, met medeweten van de deelstaatsregering van Noordrijn Westfalen, waarop actiegroep Deutsche Umwelthilfe (DUH) naar de rechter stapte. 

Gisteren bepaalde de rechter dat zowel Gelsenkirchen als Essen in de stad allerlei straten voor diesels met Euro 4-normering of lager worden verboden. Ze moeten dan een stukje omrijden. Maar erger is het verbod om met de diesels op de snelweg te komen, die zijn veel minder makkelijk te omzeilen voor mensen die niet even een nieuwe auto kunnen aanschaffen.

De deelstaat wil daarom zelf beroep instellen tegen de uitspraak van de rechter. Volgens hen is de A40 een 'levensader van het Roergebied met hondderduizenden forenzen' die nu onredelijk worden getroffen. Zelfs milieuminister Ursula Heinen-Esser is geschrokken: "We zijn door die harde oordeel verrast." Tot zo ver de onbegrensde mogelijkheden op de Duitse Autobahn.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dab98b79f063', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });