Volkswagen steekt nu €44 miljard in elektrisch rijden

Het lijkt erop dat Volkswagen Group iedere drie maanden nog meer geld uittrekt om de overstap naar duurzame mobiliteit te maken. Het investeringsprogramma voor de komende vijf jaar is inmiddels gegroeid naar een whopping €44 miljard.

Het gigantische getal, er zijn landen die een kleinere begroting hebben, is het totale bedrag dat de Duitse autogroep investeert. Een groot deel van de investering is bedoeld voor de verdere ontwikkeling van e-mobility, maar de raad van bestuur en de raad van commissarissen denken ook aan autonoom rijden en het ontwikkelen van nieuwe mobiliteit.

Het is geen verrassing dat VW de portemonnee flink trekt. De afgelopen maanden kondigde het bedrijf na elke vergadering van de raad van commissarissen weer hogere bedragen met investeringsgelden aan. Volgens CEO Herbert Diess is de gigantische geldsom nodig, want "One aim of the Volkswagen Group’s strategy is to speed up the pace of innovation". De Duitse fabrikant maakte deze week bekend op drie locaties in Duitsland e-voertuigen te produceren: Zwickau, Emden, Hannover. De eerste twee worden zuiver elektrisch, in Hannover worden in de toekomst parallel ook nog traditionele auto's gemaakt. Ook in China volgen twee productielocaties. De VS krijgt ook een fabriek die e-auto's maakt, over een locatie moet nog beslist worden.

Uiteraard gaan de autobouwers niet alleen geld uitgeven, ze blijven ook op de uitgaven letten en gaan nog meer werken aan het winstgevend maken van innovaties. Onderdeel van die strategie is een samenwerking met Ford, waarover nu gesproken wordt. De bedrijven vullen elkaar aan op veel plaatsen in de wereld en gaan zich allereerst bezighouden met het ontwikkelen van een gezamenlijke range van lichte transportvoertuigen. Het bedrijf onderstreept overigens ook dat Ford en Volkswagen gewoon concurrenten blijven ondanks de toenadering.